KOMENTAR

Osveta Novaku Đokoviću, svjetski broj 1 dočekan na zicer

Dolazi sa Balkana, a takav ne može biti favorit

Đokovića nisu htjeli saslušati. Arhiv

Piše: N. Demirović / Avaz.ba

7.9.2020

Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena. Dramatična scena, linijska sutkinja uz krik pada nakon što je pogođena lopticom koju je istina, prilično nesmotreno uputio u njenom pravcu prvi teniser svijeta. Diskvalifikacija je stigla ekspresno, a uzalud je Đoković pokušavao na terenu objasniti da nije bilo namjere da baš "nesretnu" sutkinju pogodi.

Izgubio je Đoković sav novac osvojen na turniru, a sigurno to nije ono što ga boli. Zaradio je on milione, pa i ono što je do sada u karijeri ponio sa US Opena bilo bi mu dovoljno da lagodno provede život, ali sigurno je da ga mnogo više boli poniženje koje je doživio u Njujorku.

Kao da su čekali osvetu za sve što radi jedan Balkanac, pa je sada bio zicer da mu zadaju udarac. Nije dovoljno što su zvijezde iz naprednih zemalja uvijek imale protekciju s terminima odigravanja, što im se gledalo kroz prste, pa čak i kada je pominjan doping. Taj "sirovi" čovjek s Balkana je pogodio linijsku sutkinju i sada ga treba zgaziti, čini se da se išlo takvim rezonom.

Novak Đoković je iz Srbije, ali on predstavlja svakako ovaj drugi dio svijeta, koji nikada ne treba biti favorit u bilo čemu. On ne poginje glavu, iskazuje stav, a i formirao je upravo novo udruženje igrača. Njegov Adria tour je za cilj imao putovanje Balkanom, možda je i zato dočekan na nož. Da je bila turneja po Sjedinjenim Državama ili nekim drugim bogatim zemljama, sigurno bi se pisali hvalospjevi na Zapadu.

Jasno je da kao nikada do sada, broj 1 nije bio najpoželjniji lik za ATP, jer misli svojom glavom, pa je prilika ekspresno iskorištena da dobije pljusku.

Šta će donijeti ovaj šamar? Samo potvrdu da odavno u sportu nisu svi jednaki, da dosuđeni offside protiv Nigerije na SP kada je Edin Džeko pogodio možda i nije slučajan, kao što ni ovako drastična kazna Đokoviću nije. Primjera je mnogo, ali sve se svodi na male i velike, ali bogatstvo i veličina ne idu uvijek zajedno.

       

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.