TENIS

Ljubičić: Federer se vraća u Australiji

Federer: Još u fazi oporavka. Arhiva

G. Š./SN

10.11.2020

Malo duži godišnji odmor uskoro će završiti za Banjalučanina Ivana Ljubičića, jer Rodžer Federer (Roger) je počeo trenirati i namjera mu je igrati na "Australian Openu", a to mu je bio i jedini nastup u ovoj godini na izmaku. Legendarni je Švicarac u Melburnu bio u polufinalu, poražen od Novaka Đokovića, potom je uslijedila pandemija koronavirusa, ali i Federerovi problemi s desnim koljenom.


Faza oporavka

Jedna, pa druga operacija. Uglavnom, odavno je objavio da se neće vraćati tenisu nakon restarta "Toura". Sada je opet uzeo reket u ruke.

- Još je u fazi oporavka, rekao bih da stvari idu u najboljem mogućem pravcu - rekao je Ljubičić, jedan od dva Federerova trenera (Severin Luthi je drugi), za italijanski portal OKtennis.it, te dodao:

- Sve više i više trenira, sve bolje i bolje. I ja sam znatiželjan da vidim koliko ćemo naporno moći raditi u sljedećim mjesecima.

Švicarac je zasad otkrio da će igrati "Australian Open", no njegov se teniski kalendar dalje od toga ne zna.

- Danas vam sigurno ne mogu reći što ćemo raditi u aprilu. Znam da želimo što prije otići u Australiju, igrati dobro na "Australian Openu" i nakon toga evaluirati situaciju korak po korak. Važno je tako ići i promatrati kako se ponaša u periodima odmora. Tako smo uvijek radili, podsjeća Ljubičić, koji je Federerov trener od 2016. godine.

Od tada je Švicarac osvojio tri "Grand Slam" turnira ("Australian Open" 2017. i 2018., "Wimbledon" 2017.), pritom je prekinuo post od četiri i pol godine ("Wimbledon" 2012). Mnogi za te uspjehe Švicarca zaslužnim smatraju upravo Ljubičića, makar on to ni u ludilu ne bi rekao.

Baš nas zanima što će Federer ponuditi na pragu 40. rođendana, ima li u njemu magije i snage za još jedan juriš, pa i trofej s "Grand Slam" turnira. Nedavno ga je uhvatio Rafael Nadal, sada su poravnati na vrhu s 20 "Grand Slam" titula. Da ne biste mislili kako je Ljubičić plandovao zbog povede njegova igrača, taj godišnji odmor morate uzeti s rezervom, jer to je vrijeme nekada treći tenisač svijeta i jedan od najboljih koje je Hrvatska imala, iskoristio da bi dodatno osnažio svoju menadžersku agenciju "LJ Sports Group".



Veliki prijatelj

U njoj su od poznatijih imena naš Borna Ćorić, Ruskinja Darija Kasatkina, Kinez Zhizhen Zhang, ali i talenti poput Duje Ajdukovića, Dina Prižmića, a od nedavno im je pristupio najbolji italijanski igrač Mateo Beretini (Matteo Berrettini). Interes agencije nije samo na tenisačima, jer u svom portfelju se može pohvaliti s pilotom Formule 1 Nikom Hilkembergom (Nic Hulkenbergom), mladim nogometašem Nikom Šepićem (Dinamo)… Agencija je posložena od vrha do dna, među zaposlenicima su bivši teniseri poput Luke Kutanjca, Dina Marcana i Mate Delića, a jednu od važnijih funkcija ima i Fadi Šalabi (Shalabi), brat Ivanove supruge Aide, prenose SN.

- Moj osnovni posao i dalje je trener Federera, ali sam se u vrijeme korona-krize malo više posvetio agenciji. Radio sam to i ranije, ali sada je tu dosta novih ljudi, želimo rasti i biti sve bolji. Akvizicija poput Beretinija sigurno je imala odjeka. Mateo je izuzetan momak i odličan tenisač. Mi ćemo mu prvenstveno nastojati pomoći s marketinške strane, tako da se on može koncentrirati na tenis. Naša tvrtka nudi kompletan nadzor, u stanju smo brinuti o svemu, ali Mateu za sada ne treba naša pomoć u tenisu. U dobrim je rukama. On je definitivno kalibar za "Grand Slam" titulu.

I Federer je sa svojim dugogodišnjim agentom Tonijem Godsikom (Tony Godsick) pokrenuo menadžersku agenciju "Team8". Valjda neće biti svađa i eventualnih problema oko interesa?

- Ma, niti slučajno. Ja sam prije svega Rodžerov veliki prijatelj, to traje već dugi niz godina, a sada sam mu trener. Među nama nema problema i nikada ih neće biti, rekao je Ljubičić, koji je prije 41. godinu rođen u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.