INTERVJU

Damir Džumhur za "Avaz": Moram se vratiti u prvih 100, a tužit ću Roland Garos

Zdrav sam što je najbitnije, fizički spreman i pripreme teku bez ikakvih povreda

Džumhur: Lošu sezonu ostavio iza sebe. Twitter

Piše: Nermin Demirović

22.12.2020

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur iza sebe ima sezonu koju neće pamtiti po mnogo toga dobrog. Nije bilo pomaka na ATP listi, imao je koronavirus, a dešavale su mu se stvari poput potpuno nepravednog izbacivanja s turnira, ali sve je to sada prošlost. Brzo će naredna sezona, a Damir se trudi da sve ostavi i iza sebe i da stvari okrene u pravom smjeru. Za "Avaz" je Džumhur govorio o stvarima koje su se dešavale, ali i očekivanjima.

Kakav je zdravstveni bilten, kako trenutno osjećate?

- Trenutno se osjećam odlično. Zdrav sam što je najbitnije, fizički spreman i pripreme teku bez ikakvih povreda. Nadam se da će tako biti i tokom sezone.

Jeste li ikada dobili izvinjenje zbog sramotnog izbacivanja sa Turnira u Parizu? 

Ne, nisam nikada dobio izvinjenje, naprotiv oni su ubjeđeni i tvrde da je sve regularno i da oni ništa loše nisu uradili.  

Hoćete li insistirati na tužbi i dokle se tu došlo? 

- Da, insistiramo na tužbi i idemo do kraja sve dok postoje šanse. U stalnom sam kontaktu sa Fernandom Verdaskom (Verdasco) i njegovim timom advokata, s obzirom na sličnu situaciju koja se i njemu desila na Rolan Garosu. S tim u vezi moji i njegovi advokati traže najbolji način za pokretanje tužbe, odnosno skupljaju sve potrebne podatke, dokaze i informacije prije pokretanja cijelog procesa. To će najvjerovatnije biti sud u Francuskoj.

Je li iz glave izbrisana sezona sa dosta pehova, je li napravljen potrebni reset? 

- Definitivno je ova sezona zaboravljena. Za mene puna pehova, kao da je na neki način zapravo nisam ni imao. Tako da je to sve iza mene i spreman sam da se okrenem novoj sezoni i novim izazovima koji me čekaju. Moram priznati da sam jako motiviran i da jedva čekam da krenu turniri.


Džumhur: Plan je prije svega vratiti se u prvih 100. Agencije

Šta je kratkoročni plan, gdje vidite šansu?

Plan je prije svega vratiti se u prvih 100. To je nešto što se mora ostvariti i prilično sam siguran da će se desiti u prvih pola godine, a naravno kasnije ići prema prvih 50. Šansa će se stvoriti onog trenutka kada se ranking dovede u normalu i kada igrači krenu ponovo gubiti bodove. Dosta se toga poremetilo zbog ovog načina bodovanja od 24 mjeseca gdje neki igrači nisu dobili niti jedan meč od nastavka sezone, a i dalje imaju dobar ranking jer im se bodovi nisu brisali. Takav način bodovanja se završava 1. marta i samim tim kreće onaj stari način koji je naravno puno realniji.  

Da li ćete insistirati na nekim promjenama u igri, šta bi htjeli da popravite?

- I dalje pokušavam da radim na poboljšanju servisa i na agresivnosti igre i uz to konstantosti. Želim da budem niži u igri, što će mi dati još više sigurnosti i uz to radim još na kretanju da bih sa što boljim namještanjem dao kvalitetu udarcima.  

Kako gledate na krizu u kojoj veliki broj igrača gotovo ne zarađuje?

- Nažalost takve stvari ne mogu da se promijene i cijela ova situacija je posebno pogodila tenis. ATP je pokušao na neki način pomoći igračima finansijski, ali naravno da to nije dovoljno i da će trebati dosta vremena da se vrati sve u neko normalno stanje, posebno kada se govori o finansijama. Turniri su smanjili nagradne fondove i do 80 posto na većini turnira, te je i to veliki gubitak. Smatram da svi moramo dočekati bolja vremena i nadati se da će to biti što prije.

Podrška vam ne izostaje

Ovim putem se želim zahvaliti medijima koji prate moj rad, a posebno svojim fanovima koji me podržavaju svih ovih godina. Također zahvaljujem i svom dugogodišnjem sponzoru BH Telecomu, koji me podržava već devet godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.