TENIS

Rigorozne mjere na Australijan Openu, Izner već odustao

Dvonedjeljni karantin će biti obavezan za sve učesnike

Neviđene mjere zaštite. Arhiv

F. Mutevelić

12.1.2021

Organizatori prvog Gren Slema u sezoni najavili su rigorozne medicinske mjere za sve učesnike Australian Opena. Kvalifikacije u Dohi i Abu Dabiju privode se kraju, a prvi dolasci u Melburn očekuju se sljedeće nedjelje, a predviđene mjere do sada nisu viđene u svijetu tenisa. 

Svi učesnici moraju da prođu kroz dvonedjeljni karantin, a ministar za vanredne situacije države Viktorija, Lisa Nevil, izjavila je da svaki igrač ima potencijal da bude pozitivan. 

Svi igrači će morati da imaju negativan test prije nego što doputuju u Australiju, koja je predvidjela tri hotela za potrebe karantina. Svim igračima će biti dozvoljeno da pet sati budu van hotelskih soba, ali samo za potrebe treninga u takozvanim „mjehurima“.

Službena lica i ostalo osoblje povezano sa Australian Openom neće moći da napušta hotelske sobe i kao igrači bit će testirani dva puta dnevno. Svi koji naruše mjere suočavaju se najmanje sa novčanom kaznom, a moguće je i pokretanje krivičnog postupka. 

Već su počela i odustajanja, Džon Izner je potvrdio da neće nastupiti u Melburnu, jer ne želi da bude odvojen od svoje porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.