AUSTRALIJA

Otvoreno pismo Novaka Đokovića: Želim razjasniti nekoliko stvari

Moje dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno su predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne

Đoković: Istinski mi je stalo do mojih kolega igrača. Arhiva

Piše: G. Šumar

20.1.2021

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković obratio se javnosti putem otvorenog pisma povodom brojnih kritika u australijskim medijima i javnosti, kao i na društvenim mrežama.

- U svjetlu skorašnjih natpisa u medijima i na društvenim mrežama u vezi sa mojim pismom Kregu Tajliju (direktor Australijan opena), želio bih da razjasnim nekoliko stvari, napisao je Đoković u pismu koje prenosimo u cijelosti. 

- Moje dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno su predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine. Ne tumači se svaki postupak kao ono što zapravo jeste i nekada kada vidim kako se stvari poslije odvijaju, zapitam sebe treba li da ostanem po strani i da uživam u svemu što imam, umjesto da obraćam pažnju na muke drugih ljudi. Ipak, uvijek odaberem da nešto uradim i da budem od koristi uprkos posljedicama koje predstavljaju izazov i uprkos nesporazumima.

Istinski mi je stalo do mojih kolega igrača i također razumijem kako svijet funkcioniše – ko dobiva veće i bolje i zašto je to tako. Zaradio sam svoje privilegije na teži način i upravo iz tog razloga mi je teško da sam gledam kada znam koliko je meni značila svaka pomoć, gest i lijepa riječ kada sam ja bio mali i nebitan u svijetu. Zato korisim svoju privilegovanu poziciju da koliko god mogu budem od koristi kada je to potrebno.


Poboljšanje uslova

Oduvijek sam imao veoma dobar odnos sa Kregom, poštujem sav trud koji je uložio u to da Australijan open bude mjesto kojem se radujem svake godine. U našem dopisivanju preko imejla iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima uslova za igrače koji su u potpunom karantinu.

Tu je bilo nekoliko ideja i prijedloga drugih igrača iz našeg grupnog ‘četa’, nije bio cilj da se ikome naškodi, namjera je bila samo da pomognemo. Bio sam svjestan da su šanse male da se bilo koji naš prijedlog prihvati, baš kao što je odbijen moj zahtjev da budem u karantinu sa svojim timom u Melburnu umjesto u Adelajdu, zbog striktnih propisa Vlade. Pošto nisam mogao da budem s drugima u Melburnu, stavio sam se na raspolaganje da pomognem ako je potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.