TENIS

Melburn uveo karantin, bez gledalaca na Australian Openu

Turnir će se nastaviti po dosadašnjim uslovima, uz poštovanje COVID-19 protokola

Navijači neće moći da prisustvuju teniskim mečevima od subote do četvrtka. AGENCIJE

A. Vatreš

12.2.2021

Prvi Grand Slam turnir sezone Australian Open ostat će bez publike, u noći s petka na subotu slijedi novo zatvaranje u australskoj državi Viktorija, čiji je glavni grad Melburn uveo karantin u trajanju od pet dana zbog bojazni od ponovnog jačanja epidemije.

Odluka o zatvaranju Viktorije donesena je nakon što je otkriveno epidemiološko žarište s novim britanskim sojem koronavirusa koji se brže širi, a vlasti ove australske države žele izbjeći da se ponište uspješni rezultati višemjesečnog zatvaranja koji su u Australiji donijeli rezultate u borbi protiv koronavirusa.

Za sada je 13 osoba zaraženo među osobljem jednog hotela i članovi njihovih obitelji.

Ta je mjera tako nanijela još jedan udarac prvom Grand Slam turniru sezone koji je ionako zbog pandemije kasnio tri sedmice kako bi se omogućilo teniserima da "odrade" dvosedmični karantin po ulasku u Australiju.

Zbog ove nove odluke o zatvaranju stanovnici Viktorije ne smiju napuštati svoje domove pet dana, osim za osnovne potrebe kao što su nabavka namirnica ili fizička aktivnost. Okupljanja su zabranjena i obavezno je nošenje maske.

Što se tiče Australian Opena, koji traje do 21. februara, "oko njega će se postaviti sanitarni balon i samo će igrači i njihovi timovi te osoblje koje ne može raditi od kuće moći ući u njega", izjavio je direktor turnira Krejg Tili (Craig Tiley).

- Nakon što su došli, igrači žele nastaviti igrati. Zapravo su već godinu dana u svojevrsnom "balonu" - dodao je.

- Teško je. Tih nekoliko dana će biti teško za sve - izjavila je američka teniserka Serena Vilijams (Williams) koja je saznala novost nakon pobjede od 7:6 (7/5), 6:2 protiv Ruskinje Anastasije Potapove.

- Nije idealno i stvarno je bilo zabavno sada kada su se gledatelji vratili. Ali na kraju krajeva, moramo napraviti ono što je najbolje - dodala je.

Australian Open je imao odobrenje da mečeve dnevno može pratiti od 25.000 do 30.000 gledatelja, prenosi Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.