AUSTRALIAN OPEN

Medvedev: Nemam šta da izgubim

Rus će protiv Đokovića juriti svoju prvu gren slem titulu

Medvedev: Đoković je favorit. AFP

A. Vatreš

19.2.2021

Ruski teniser Danil Medvedev (Daniil) plasirao se u finale Australian Opena, nakon što je u polufinalu slavio ubjedljivu pobjedu s 3:0 u setovima (6:4, 6:2, 7:5) protiv Grka Stefanosa Cicipasa (Tsitsipas).

Time je izborio svoje drugo gren slem finale, u kojem će tražiti prvu titulu.

- Odličan meč za mene. Možda sam za nijansu bolje igrao protiv Rubljova. Uspio sam da pobijedim u tri seta, što je najvažnije. Malo sam u trećem setu izgubio fokus u trenucima kada sam imao brejk viška i vodio 3:1. Publika je utjecala na to. Vratio je brejk, imao i 0:30 na 5:4. Uspio sam da se ponovo koncentrišem i dođem do svog drugog gren slem finala. Samo pozitivne stvari mogu da izvučem iz ovog meča - rekao je Medvedev.

Još na terenu poslije meča Danil je izjavio da na papiru veće šanse za trijumf u finalu ima najbolji teniser sveta.

- Novak je favorit jer nikada ovdje nije izgubio u finalu. Ja imam ulogu izazivača. Borim se protiv momka, koji je ovdje osvojio osam titula. I sretan sam zbog toga. Volim da igram protiv Đokovića. Uvijek su ti mečevi teški i psihički i fizički. On je jedan od najboljih u historiji našeg sporta. Obojica ćemo imati neku vrstu pritiska. On juri osamnaestu, ja prvu gren slem titulu. Međutim, ako govorimo generalno, nemam šta da izgubim, iskreno - kazao je Medvedev.

U prethodnih sedam mečeva skor je 4:3 za Đokovića. Medvedev smatra da to neće imati mnogo utjecaja.

- Nije to toliko važno, osim ako nije recimo 10:0 u korist jednog igrača. Svaki od naših duela je različit. Samo smo jednom igrali na gren slemu, baš ovde. Pobijedio me je u četiri teška seta, iako mislim da tada nisam bio na nivou na kojem sam sada. To što smo već igrali, što ga poznajem, daje mi veće šanse u finalu - govori Medvedev.

Novak je rekao da neće lako prepustiti tron mladim snagama koje dolaze i da oni moraju mnogo da rade da bi uspjeli u toj nameri.

- Verujem mu. Znam da ću morati da prikažem svoj najbolji tenis, ako želim da ga pobijedim. Trijumf protiv njega u finalu je možda nešto najveće u svijetu tenisa. Volim Novaka kao igrača i kao osobu i iskreno ne vidim ništa loše u njegovim riječima. I ne treba mi veća motivacija od toga što igram finale gren slem turnira - smatra Medvedev.

O Novakovim kvalitetetima je govorio u superlativima.

- Kada je "u zoni" ne promašuje. Pogađa sve i bekhend i forhend. To je najteže protiv njega. Isto ovo važi i za mene. Zato su naši mečevi tako iscrpljujući i zanimljivi. Znam da mi ništa neće pokloniti i da ću morati da budem na najvišem mogućem nivou, ako želim pobjedu - dodao je Rus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.