TENIS

Jedinstvena prilika za fanove, Federerovi osobni predmeti na aukciji

Švicarski teniser prikluplja novac za svoju fondaciju

Federer: Na aukciji 20 predmeta. AGENCIJE

A. Vatreš

28.4.2021

Milioni obožavatelja Rodžera Federera (Roger Federer) širom svijeta dobit će jedinstvenu priliku da posjeduju neke uspomene na nevjerojatnu karijeru švicarskog velikana nakon što je objavio da će ovog ljeta organizirati aukciju osobnih predmeta.

Osvajač 20 gren slem naslova će na dvije aukcije u junu i julu u Christie'su staviti veliki broj svojih osobnih predmeta kako bi prikupio novac za svoju fondaciju.

Na aukciji uživo, koja će se održati 23. juna, naći će se 20 predmeta, a svaki će biti povezan na neki način sa svakim od Federerovih gren slem naslova. Cijene će se kretati od 3.000 funti do 70.000 funti.

Ponuđeni predmeti će biti odjeća i reket iz Federerove pobjede na Rolan Garosu 2009. nad Robinom Soderlingom kojom je zaokružio četiri gren slema, uključujući patike i dalje obložene crvenom glinenom prašinom Rolan Garosa.

Navijači i kolekcionari također će moći licitirati za komplet i reket iz 2007. godine koje je koristio tokom drugog od svoja tri finala Vimbldona protiv dugogodišnjeg rivala Rafe Nadala, uključujući cipele ukrašene švicarskim zastavama koje označavaju njegove naslove u Vimbldonu.

Federerov elegantni bijeli kardigan s ukrasom RF, kojeg je nosio prije nego što se suočio s Endijem Marijem (Andy Murray) u finalu Vimbldona 2012. godine, također je spreman za aukciju, kao i patike koje je nosio kad je 2005. osvojio treći uzastopni Vimbldon protiv Endija Rodika (Andy Roddick).

- Svaki komad na ovim aukcijama predstavlja trenutak u mojoj teniskoj karijeri i omogućava mi da podijelim dio svoje osobne arhive sa svojim obožavateljima širom svijeta - rekao je Federer, prenosi Hina.

- Što je još važnije, prihod ide u Fondaciju Rodžer Federer da nam pomogne da nastavimo pružati obrazovne resurse djeci u Africi i Švicarskoj - dodao je.

U julu se održava druga internetska aukcija na kojoj se nalazi 300 predmeta niže cijene, poput narukvica koje je Federer nosio na svom 1.500. profesionalnom meču na turniru u Baselu.

Aukcijka kuća Christie's procjenjuje da bi cijela kolekcija mogla donijeti milion funti, ali se nada da će doseći 1,5 milijuna funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.