VIMBLDON

Tomislav Brkić iz Londona za „Avaz“: Nemamo šta izgubiti protiv najboljeg dubla svijeta

Moramo probati jer i mi smo u dobroj formi i igramo dobro ove godine

Tomislav Brkić. Arhiva

Piše: Er. B.

5.7.2021

Drugi put zaredom kombinacija Tomislav Brkić (Bosna i Hercegovina) i Nikola Ćaćić (Srbija) je u drugoj sedmici jednog Gren slem turnira, ovoga puta Vimbldona. Poslije najboljeg rezultata nedavno na Rolan Garosu, gdje su stigli do četvrtfinala, Brkić i Ćaćić su u 1. kolu bili bolji od Egora Gerasimova (Bjelorusija) i Jošihita Nišioke (Japan) sa 7:6, 6:4, da bi u 2. kolu savladali par Markus Daniel (Novi Zeland) i Filip Osvald (Austrija) sa 6:3, 1:6 i 13:12.



Težak meč

- Znali smo da ćemo imati težak meč, već sam igrao s njima zajedno s drugim partnerom, ali i sa Ćaćićem. Svaki put je bilo gusto. Prvi set je bio prekid na 2:2, vratili smo se jako dobro u taj set. Drugi set su oni zaigrali bolje, mi smo malo pali, ali uspjeli smo držati servis u trećem i imali i dvije-tri meč lopte prije taj-brejk. Imali su i oni jednu u taj-brejku, ali smo se na kraju izvukli - priča Tomislav Brkić.

Rivali u borbi za četvrtfinale bit će prvi nosioci i najbolji par svijeta, Nikola Mektić i Mate Pavić (Hrvatska).

- Čeka nas najteži protivnik pa ćemo vidjeti. Nemamo šta izgubiti, samo dobiti. Igra se na tri dobivena seta od ovog kola. Tako je trebalo od početka, ali su radi kiše odlučili da se može završiti na dva dobivena - govori Ljubušak i dodaje:

- Igrali smo s njima prije Australian Opena. Sigurno da su veliki favoriti u tom meču. Nama trava nije podloga koja nam najbolje odgovara, ali evo, ipak, smo pokazali da možemo igrati na svakoj podlozi. Bitno nam je držati servis i onda je sve moguće. Imat ćemo sigurno neke svoje šanse. Naravno da će biti teško, ali moramo probati jer i mi smo u dobroj formi i igramo dobro ove godine. Nadam se da ćemo pružiti dobru partiju.


Bitan fokus

Brkić je već u paru s Aisam Ul Hak Kurešijem (Saudijska Arabija) uoči Australian Opena igrao s Mektićem i Pavićem.

- Izgubili smo zadnji set u taj-brejku (6:7, 6:2, 7:10). Svaki meč je drukčiji. Mi se trebamo fokusirati na svoju igru i tražiti priliku. Moramo pružiti jako dobru igru ako ih želimo ugroziti samopouzdanje nam je dobro, nadam se da možemo dobro odigrati, pa možda i pobijediti. Ako ne, imat ćemo opet dobar rezultat i idemo dalje - zaključio je Tomislav Brkić.

Na teren bi Brkić i Ćaćić protiv Mektića i Pavića trebali danas oko 14 sati.

Dobro iskustvo

Brkić je do sada igrao 2. kolo kvalifikacija Vimbldona u singlu. Ovo su mu bili prvi mečevi u sklopu glavnog dijela turnira.

- Nama je ovo generalno jako dobro iskustvo igranja na travi. Ćaćić nije nikad prije igrao na travi do Majorke (turnir prije Vimbldona, op.a.). A poseban je doživljaj i zbog toga što se vidi zašto je Vimbldon jedan od najboljih turnira. Ima i dosta više publike, tako da je lijepo učestvovati, dobra je atmosfera - rekao je Brkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.