VIMBLDON

Novak Đoković osvojio 20. gren slem i izjednačio se sa Federerom i Nadalom

Srbijanac se 20. trofejem na Gren slem turnirima pridružio Švicarcu Rođeru Federeru (Roger) i Špancu Rafaelu Nadalu kao surekorder prema broju naslova na četiri najveća svjetska turnira

Novak Đoković poslije današnjeg posljednjeg poena. AFP

Piše: G. Š. / Sportske novosti

11.7.2021

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković danas je osvojio svoj šesti naslov u Vimbldonu, a 20. gren slem naslov u karijeri. Srbijanac se 20. trofejem na Gren slem turnirima pridružio Švicarcu Rođeru Federeru (Roger) i Špancu Rafaelu Nadalu kao surekorder prema broju naslova na četiri najveća svjetska turnira.

Meč je dobro počeo za Đokovića, koji je poveo s 4:1, uz prednost jednog „breaka“. No, Mateo Beretini (Berrettini) je kod rezulta 2:5 servisom spasio jednu set-loptu, a potom i vratio „break“ zaostatka, te kompletirao preokret osvajanjem prvog seta u „tie-breaku“.

Uprkos neuobičajenom gubitku prve dionice, Đoković nije paničio, već je odgovorio osvajanjem četiri uzastopna gema na početku drugog seta. Beretini je, kao i u prvom setu, zaprijetio preokretom, došao do 4:5, ali Đoković nije propustio drugu priliku za zaključenje seta i izjednačenje u meču.

Đoković je odlučujući „break“ u trećem setu napravio u trećem gemu, a u šestom je izvukao 15:40 i potom mirno priveo set kraju. U četvrtom setu je Beretini svoju priliku imao kod vodstva 3:2 i 0:30 na servis Đokovića. No, kad je to izvukao, srbijanski teniser se više nije osvrtao, osvojio sve gemove do kraja te, uz još dva „breaka“, stigao do svog šestog vimbldonskog pehara, trećeg u nizu, čime je postao tek treći teniser u Open eri koji je uspio spojiti tri vimbldonska naslova. Prije Đokovića to je uspjelo Šveđaninu Bjornu Borgu, Amerikancu Pitu Samprasu (Pete) i Federeru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.