FORBESOVA LISTA

Deset najplaćenijih tenisera: Federer i kad ne igra zarađuje najviše, Đokovića nema u top 3

Švicarac je od samog tenisa zaradio manje od milion dolara

Federer: Iako nije igrao mnogo, zaradio je najviše. TWITTER

E. Ćosić

1.9.2021

Magazin "Forbes" je donio listu od deset najplaćenijih tenisera svijeta u posljednjih 12 mjeseci. Zanimljivo, na toj listi nema Novaka Đokovića u prvo troje, a prvi je Rodžer Federer (Roger) koji je od samog tenisa zaradio manje od milion dolara.

Desetero najplaćenijih zaradilo je ukupno 320 miliona dolara u posljednjih godinu dana, što je šest posto manje nego prethodne godine. Najplaćeniji je Rodžer Federer, koji je zaradio 90,6 miliona dolara, a od samog tenisa manje od milion. Ostalo je zaradio od sponzorskih ugovora. 

Poslije Federera najviše novca u protekloj godini zaradila je teniserka Naomi Osaka koja je zaradila 60,1 milion dolara, od čega 55 van terena. Iako je odustala od Rolan Garosa i Vimbldona, sponzori su ostali uz nju. Japanka trenutno ima više od 20 sponzora.

Treća je Serena Vilijams (Williams) sa zaradom od 41,8 miliona dolara, a nakon Amerikanke slijedi Novak Đoković. Prvi teniser svijeta je zaradio 38 miliona dolara, od čega 30 van terena. Listu od pet najplaćenijih igrača ovog sporta zatvara Rafael Nadal koji je zaradio 27 miliona dolara. 

Među desetero najplaćenijih su još Kei Nišikori (Nishikori), Danil Medvedev, Dominik Tim (Dominic Thiem), Stefanos Cicipas (Tsistsipas) i Ešli Barti (Ashleigh Barty).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.