US OPEN

Alkaraz: Nisam očekivao plasman među osam najboljih

Španski tinejdžer postao najmlađi četvrtfinalista

Alkaraz: Teško je igrati peti set na gren slemu. AFP

A. V.

6.9.2021

Španski tinejdžer Karlos Alkaraz (Carlos Alkaraz) postao je najmlađi četvrtfinalista US Opena, nakon što je sinoć nastavio sjajan niz i savladao Nijemca Petra Gojovčika (Peter Gojowczyk).

- Uzbuđen sam, jer sam prebrodio prvu sedmicu gren slema, što je za mene nevjerovatno. To je za mene još jedno ostvarenje sna, zar ne? Zaista, sjajno za mene - rekao je Alkaraz na pres-konferenciji nakon meča.

Novinari su mladog Španca pitali kako će se boriti sa mnogo većim očekivanjima javnosti, nakon ulaska u četvrtfinale i prethodne eliminacije Stefanosa Cicipasa (Tsitsipas).

- Zaista je teško igrati ovakve mečeve, teško je igrati peti set na gren slemu. Zato se nadam da ću u karijeri često stizati u drugu sedmicu gren slemova i da ću imati još dosta četvrtfinala. Nisam ovdje očekivao plasman među osam najboljih, ali mislim da sam igrao jako dobro na prethodnim mečevima i posebno sam sretan zbog toga - istakao je Alkaraz.

U trećem kolu protiv Cicipasa, mladi Španac je bio autsajder, ali je zato protiv Gojovčika u osmini finala, od mnogih proglašen favoritom.

- Ništa se nije promijenilo. Znao sam da je Petar veoma dobar igrač i znao sam da moram da igram na visokom nivou. Također, trudio sam se da ne razmišljam mnogo o meču protiv Cicipasa. Bilo je potrebno da ostanem fokusiran na ovaj meč, iako to nije bilo lako. Jer, svaki dan je novi dan i morate brzo da zaboravite na ono što je bilo i da se fokusirate na sljedeće kolo - kazao je Alkaraz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.