US OPEN

Tinejdžersko finale u Njujorku

Fernandes i Radukanu igrat će za svoju prvu Gren slem titulu

Fernandes: Izbacila drugu nositeljicu Sabalenku. AFP

A. V.

10.9.2021

U finalu posljednjeg Gren slem turnira sezone US Opena igrat će 19-godišnja Kanađanka Lejla Fernandes (Leylah Fernandez) i 18-godišnja Britanka Ema Radukanu (Emma Raducanu).

Fernandes je u polufinalu pobijedila drugu nositeljicu Bjeloruskinju Arinu Sabalenku sa 7-6 (3), 4-6, 6-4, dok je Radukanu porazila Grkinju Mariju Sakari sa 6-1, 6-4, prenosi Hina.

Bit će to prvi put još od 1999. da se u finalu US Opena sastaju dvije tinejdžerke, prethodno su to bile Martina Hingis i Serena Vilijams (Williams).

Za obje igračice najveći je to uspjeh u karijeri. Kanađanka se može pohvaliti kako je ove godine osvojila svoj prvi WTA turnir u Montereju, dok će Britanka, koja je rođena u Kanadi, ući će u historiju kao prva koja do gren slem finala stigla kroz kvalifikacije.

- Iza mene su godine i godine napornog rada, suza i krvi, svega. Željela sam finale i borila sam se za svaki poen. Ne znam kako sam dobila taj zadnji bod, ali drago mi je da jesam - kazala je Fernades koja je ulaskom u u finale postala najmlađa finalistica Gren slem turnira od Marije Šarapove 2004. godine, međutim, samo nekoliko sati kasnije nadmašila ju je 18-godišnja Radukanu.

- Iskreno, jednostavno ne mogu vjerovati. Šok. Ludo. Sve gore navedeno. Vrijeme prolazi pored mene ovdje u Njujorku. Osjećam se kao da sam upravo došla u SAD, a tri sedkmice kasnije sam u finalu. Ne vjerujem ni da mi se to događa - rekla je Radukanu.

Do finala je došla bez izgubljenog seta, a od početka kvalifikacija osvojila je 18 uzastopnih setova.

- Učnila sam svoje kada sam iz kvalifikacija ušla u glavni turnir, sada više ne osjećam nikakav pritisak - dodala je.

Ulaskom u finale Radukanu se pridružila Pem Šriver (Pam Shriver, 1978), Venus Vilijams (Williams, 1997) i Bijanci Andresku (Bianca Andreescu, 2019) kao četvrta igračica koja je je u svom debiju na US Openu odmah stigla do finala. Do sada je samo Andresku, koja je prije dvije godine u Flushing Meadowsu pobijedila Serenu Vilijams, stigla do kraja.

Radukanu i Fernandes do sada nisu igrale međusobno na WTA touru, ali jesu na juniorskom Vimbldonu 2018., a Radukanu je u drugom kolu pobijedila sa 6-2, 6-4.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.