LEGENDARNI TENISER

Dokumentarni film "Rodžer Federer: Povratak" će danas biti prikazan na AJB DOC Film Festivalu

Film prati jednog od najvećih sportista svih vremena na njegovom ličnom i emotivnom putovanju u Južnu Afriku

Isječak iz filma "Roger Federer - The Reunion". SCREENSHOT

Piše: E. Ćosić

11.9.2021

Dokumentarni film o jednom od najboljih tenisera svih vremena Rodžeru Federeru (Roger) danas će biti prikazan na AJB DOC Film Festivalu. Film prati Federera na njegovom emotivnom putovanju u Južnu Afriku, domovinu njegove majke Linete (Lynette). Tamo je Federer odigrao i meč protiv Rafaela Nadala, a duel starih rivala je postavio rekordan broj gledatelja.

Inače, ovo je prvi dokumentarni film nakon dugo vremena u kojem je prikazan sam Federer i njegovi roditelji, a gledateljima je data mogućnost da osjete šta im znači dom u Južnoj Africi. Autor filma Alun Mejerhans (Meyerhans) ističe da to nije bilo prvi put da je sarađivao sa Federerom, jer je je s koautorom Flaviom Gerberom već radio na projektima za fondaciju slavnog tenisera.

- Već je postojalo izvjesno povjerenje između nas, jer je fondacija Rodžera Federera vrlo aktivna u Južnoj Africi i planirali su taj jedinstveni meč nekoliko godina. Obratili su nam se i pitali da li ih želimo pratiti. Bila je to jedinstvena prilika, pa smo napisali koncept koji prevazilazi samo odigravanje meča. Kao mladić igrao sam tenis i izgubio skoro svaku meč, te znam šta Rodžer predstavlja za tenis. On je vjerovatno najbolji teniser svih vremena. Bez obzira na sve to, kada se odjednom nađete u Južnoj Africi, snimajući dokumentarac o Rodžeri Federeru, osjećaj je prilično nestvaran i jako sam ponosan zbog toga, poručio je švicarski režiser.

Cilj autora je bio prikazati drugu stranu legendarnog Švicarca. Film govori o Rodžeru Federeru kao vrhunskom sportisti, porodičnom čovjeku i filantropu, a prikazuje i ponos njegove majke, emocionalno okupljanje porodice, prijateljsko rivalstvo s Rafaelom Nadalom i njegov san da konačno vrati nešto svojoj "drugoj domovini".

Pogledajte trailer dokumentarnog filma, koji možete pogledati besplatno i bez registracije na platformi AJB DOC Film Festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.