TENIS

Đoković: Pritisak i očekivanja su bili ogromni

Najboljeg bh. tenisera slomile emocije nakon poraza u finalu US Opena

Đoković: Nije lako podnijeti ovakav poraz. AFP

A. V.

13.9.2021

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković (1.) nije uspio kompletirati kalendarski slem i još jednom ispisati historiju.

Srbijanac je poražen u finalu US Opena od Rusa Danila Medvedeva rezultatom 0:3 u setovima (4:6, 4:6, 4:6).

Na kraju su ga slomile emocije. Poručio je kako osjeća razočarenje i tugu zbog propuštene prilike.

- Osjećam olakšanje… Zapravo ne olakšanje, nego rasterećenje kada se završio posljednji poen. Pritisak i očekivanja su bili ogromni prije i za vreme ovog turnira. Koliko god da sam se trudio i uspjevao da ostanem u sadašnjem trenutku, usredotočen na naredni korak, cijeli taj proces iscrpi mnogo. Osjećam razočarenje i tugu jer je propuštena velika prilika. Nije lako podnijeti ovakav poraz, osjećam gorčinu u ustima - rekao je Đoković i potom se osvrnuo na podršku koju je dobio s tribina:

- Podrška, energija i ljubav publike koje sam dobio danas predstavlja nešto što ću dugo pamtiti i što ostaje dovijeka. Stvarno su mi ispunili srce predivnim emocijama. Zaplakao sam pred posljednji gem jer je emocija bila jaka i jedinstvena. Nikada nisam nešto slično doživio ovdje u Njujorku. Skupilo se sve što sam prethodnih godina doživljavao ovdje u velikim mečevima… Osjećam da nisam zasluživao tretman koji sam često dobijao, sada se sve preokrenulo. Velika zahvalnost svim našim ljudima koji su došli uživo da gledaju, ljudima koji su pratili na TV-u također.

Uprkos porazu, Đoković ove sezone itekako ima razloga da bude zadovoljan.

- Nažalost, tako je kako je, završetak nije idealan, ali moram da budem ponosan zbog svega učinjenog. Uspješna godina, tri slem titule i finale. Ne želim da zvučim patetično i da se žalim, jer imam toliko toga na čemu treba da budem zahvalan. Nezahvalno je i nekorektno pričati o… Naravno da me boli, čovjek sam i imam emocije, ali podsjećam sebe koliko nevjerovatno mnogo imam sreće u životu – Bog i anđeli su me podržavali svih ovih godina i na tome sam im vječno zahvalan, i zbog toga sam i ovdje, da se razumijemo. Ima još stranica da se ispiše - naglasio je Đoković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.