TENIS

Počeo Lejver kup: Evropa vodi protiv Svijeta

3:1 u pobjedama

A. V.

Rud: Savladao Opelku

Foto: AFP


Nakon prvog dana teniskog Lejver kupa u Bostonu, u kojem šest evropskih igrača igra protiv šestorice iz ostatka svijeta, Evropa vodi s 3:1 u pobjedama.

Prvo je Norvežanin Kasper Rud (Casper Ruud) savladao Amerikanca Rejlija Opelku (Reilly) s 6:3, 7:6 (4), a potom je Italijan Mateo Beretini (Matteo Berrettini) bio bolji od Kanađana Feliksa Ože-Alijasima (Felix Auger-Aliassim) s 6:7 (3), 7:5, 10:8. 

I treći bod Evropljani, čiji je kaptan Bjern Borg (Bjorn), su osvojili u pojedinačnoj konkurenciji kada je Rus Andrej Rubljov dobio Argentinca Dijega Švarcmana (Diego Schwartzman) s 4:6, 6:3, 11:9.

 Jedini bod ekipi ostatka svijeta, kojoj je kapitan Džon Mekinro (John McEnroe), donio je američko-kanadski par Džon Izner (John Isner) i Denis Šapovalov (Shapovalov), koji su pobijedili Italijana Beretinija i Nijemca Aleksandra Zvereva (Alexander) s 4:6, 7:6 (2), 10:1.

 U subotu su na rasporedu još četiri dvoboja, a pobjednik će biti ekipa koja će prva upisati 13 pobjeda. Sva tri dosadašnja Lejver kup osvojila je Evropa, 2017. u Pragu je slavila 15:9, godinu kasnije 13:8 u Čikagu, a 2019. u Ženevi s 13:11.

 Lejver kup organizira kompaniija Rodžera Federera (Roger) u saradnji sa teniskim savezima Australije i SAD, te Udruge profesionalnih tenisera (ATP).

Više o:

Laver Cup Tenis
NA VRH

Podijeli članak na