NA POMOLU SKANDAL

Nizozemski teniser digao prašinu: Otkrio kako deset igrača sa ATP toura namješta mečeve

Igrač nije želio otkrivati svoj identitet, kao ni identitet dubl saigrača koji ga je uveo u svijet namještanja

Da li će reagovati nadležni organi. TWITTER

E. Ćosić

12.10.2021

Jedan teniser iz Nizozemske, koji je želio ostati anoniman, otkrio je saznanja o namještanju teniskih mečeva i tako podigao veliku prašinu u toj državi. 

On je rekao da čak desetorica igrača sa ATP tura redovno namještaju ishode utakmica kako bi osigrali dodatne prihode i egzistenciju. O načinima za namještanje mečeva saznao je prije dvije godine od svog dubl partnera, čiji identitet također nije želio otkriti.

- Dijelio sam sobu sa drugim teniserom i razgovarali smo o tome kako finansijski uspjevamo da pokrijemo zahtjeve profesionalnog tenisa, koji je često veoma skup. Igrači za skoro sve moraju da plaćaju sami – putovanja, smještaj, ponekad čak i trenera i salu za trening - rekao je teniser, a onda nastavio:

- Tu se otvorila tema namještanja mečeva. Taj igrač mi je rekao da ima drugi mobilni telefon, sa kojeg porukama obaviještava nepoznatu osobu o tome kada će izgubiti set na određenom meču u zamjenu za nekoliko hiljada eura. 

Bio sam zatečen iako sam znao da u principu to postoji, često su se javljale sumnje u nekim situacijama, ali sam pretpostavljao da smo mi teniseri čisti - dodao je Nizozemac, koji je otkrio kako se i on sam kockao iz zabave, ali da nije htio ništa prijavljivati jer mu je dubl partner bio prijatelj.

- Nisam želio da prijavim ovaj slučaj do sada, djelimično zato što mi je dubl partner bio prijatelj, a dijelom zato što bih onda i ja postao predmet istrage. Morao bih da predam svoj telefon i slične stvari. Osim toga, i ja sam se ponekad kladio na tenis iz zabave, što bi moglo da napravi probleme - zaključio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.