TENIS

Dea Herdželaš, najbolja bh. igračica, za „Avaz“: Želim nastupiti na Australian Openu

U ženskom tenisu nema lidera, svako može dobiti svakoga

Herdželaš: Ostvarila ranking karijere. ARHIV

Piše: E. Ćosić

25.10.2021

Najbolja bh. teniserka Dea Herdželaš osvojila je turnir u Limi, izgubivši samo jedan set u pet mečeva. Odlične partije i serija uspješnih rezultata ovoj Sarajki donijeli su ranking karijere – po prvi put je u među 250 najboljih igračica svijeta.


Dobra forma

Herdželaš želi dobru formu pokazati i u Ekvadoru, te na najbolji način zaključiti južnoameričku turneju. Sarajka planira i dodatno osigurati nastup u kvalifikacijama za Australian Open koje se igraju krajem decembra u Dubaiju.

- Po svemu sudeći, mislim da će trenutni ranking biti dovoljan za Australiju. Prošle godine je granica bila 260. mjesto, ali tada je bila korona. Sada je, kao i obično, posljednja koja ulazi u kvalifikacije 240. teniserka. Trebalo bi da odigram još koji turnir, da napredujem nekih 10-15 mjesta, pa da osiguram kvalifikacije, rekla je Herdželaš za „Avaz“.

Za razliku od tenisa u muškoj konkurenciji, gdje je Novak Đoković zaposjeo tron, u ženskom tenisu situacija je mnogo drugačija. Smjenjuju se lideri WTA liste, jer, kako Herdželaš kaže, svako može dobiti svakoga.

Sve u glavi

- Nema nekog lidera. Ženski tenis je takav, svako može dobiti svakoga. Djevojka koja je 700. može pobijediti 100. na listi. Zavisi kod nas, sve od tog momenta. Dosta toga je u glavi. Kada shvatiš da možeš sa svakim igrati, da možeš svakoga pobijediti i da u suštini niko nije nepobjediv, onda je puno lakše. Mislim, ja sam ovaj drugi turnir u Limi igrala protiv djevojaka koje su bile ispod 300. mjesta na listi, a jedna je bila i 180. igračica svijeta. Sve je onako kako se postaviš u glavi, naravno, ima i mnogo drugih faktora, od treninga i fizičke pripreme – istakla je Herdželaš.

Sarajka je fokusirana na sebe, te ne obraća mnogo pažnje na druge igračice. Danas – sutra, može se susresti i s igračicama iz samog vrha, pa ih ne želi idealizirati. Ipak, u teniskim počecima idol joj je bila Marija Šarapova, a draga joj je i Serena Vilijams (Williams). 

Preferira Federera

Kada je riječ o „velikoj trojci“ u muškoj konkurenciji, tu joj je favorit legendarni Rodžer Federer (Roger).

- Dolazi mlađa generacija, polako se „velikoj trojci“ bliži kraj. Oni su bili nepobjedivi, na turnirima na kojima su nastupili znalo se ko će igrati polufinale i finale. Mlađa generacija koja dolazi vjerovatno ima više motiva i energije. Kada bih morala izdvojiti jednog, nekako sam najviše voljela Federera. Bio mi je uvijek elegantan na terenu, izgledalo je kao da se ne umara. Mada i Đokovića volim jer je borac, Nadal je, također, veliki sportista - poručila je sjajna teniserka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.