PRVI TENISER SVIJETA

Đoković kritikuje ATP: Nevjerovatna odluka, ali to odgovara ljudima koji drže monopol

Asocijacija Teniskih Profesionalaca (ATP) donijela plan o čak 30-godišnjem licenciranju mastersa

Đoković: Pokušao promijeniti stvari dok je bio u Savjetu igrača. TWITTER

E. Ć. /Telegraf

18.11.2021

Prvi teniser svijeta Novak Đoković dotakao se podjela unutar ATP i PTPA organizacije koju je osnovao zajedno sa kanadskim teniserom Vasekom Pospišilom. Đoković se u svom obraćanju na konferenciji u Torinu dotakao jednog intervjua Boba Grina (Green), jednog od osnivača ATP-a. Grin je rekao da je tadašnji broj jedan Mats Vilander (Wilander) bio pravi lider, te da je on postavio jedno jedinstvo koje je važno, kako za ATP, tako i za PTPA.

- Pročitao sam Grinov intervju, on je jedan od osnivača ATP i bilo je vrlo interesantno. Ono što je meni ostalo, iako sam znao to od ranije, ali drago mi je da je tako neko veliko ime, kao što je on, ko je učestvovao u osnivanju ATP organizacije, rekao da je u to vrijeme podjela profita bila 50-50 između turnira i igrača. Danas je to mnogo manje - kazao je Đoković., te otkrio koliko novca za sebe zadržavaju najveći turniri.

- Sa ATP imamo negdje između 25 i 30 posto, dakle nekih 26 - 27 posto, u proseku ono što igrači dobijaju od ATP. Što se tiče Gren slemova, tu je prosjek duplo manji, tu je negdje oko 11 posto, 12. Ne znam da li se nešto promijenilo u posljednje dvije godine. Mislim, jeste se promijenilo u smislu povećanja nagradnog fonda, ali u posljednje dvije godine nije zbog koronavirusa, ali ide u tom pravcu. 




Mediji pišu kako igrači dobijaju veći iznos, što nije istina

Interesantno, mediji pišu u tom pravcu kako igrači dobijaju veći iznos nagradnog fonda, a ne piše se o tome koliko je Gren slem ili neki turnir povećao svoj obrt novca. Proporcionalno, mnogo mnogo više nego što je to sa druge strane dobijeno u vidu nagradnog fonda za igrače - uviđa Đoković.

Potom se upustio u nove kritike prema ATP-u, objašnjavajući zbog čega je važno postojanje njegove PTPA organizacije.

- To je onako jedna vrlo osjetljiva tema u našem sportu i nisam se nikad ustručavao da pričam o tome zato što mislim da je jako bitno. Znam da je to prst u oko mnogim turnirima ili ljudima u politici i biznisu tenisa, koji prosto ne žele da određene informacije izađu na vidjelo i da igrači saznaju kako se vode stvari. Upravo je to jedan od najvećih razloga što je osnovan PTPA i zašto ta organizacija mora da postoji, jer nemamo stopostotno predstavništvo i zastupljenost prava igrača. Prosto nemamo. Ovaj sistem koji ima ATP, ma koliko ja cijenio ATP s jedne strane, bez daljeg, ta struktura ne funkcioniše. Pokazalo se mnogo puta u prošlosti.


Novak ne može da vjeruje da će ATP sprovesti plan za dodjelu licence Mastersima na čak 30 godina

Novak ističe da je pokušavao nešto da promijeni dok je bio u Savjetu igrača, ali da pomaka jednostavno nije bilo, jer nije bilo jedinstva.

- Ja sam bio deset godina u Savjetu igrača, znam šta se sve pokušalo, ali ne ide. Prije svega za igrače da naprave veću razliku u svojim životima i kako da se napravi veći korak unaprijed. To mora da ide kroz jednu organizaciju koja je samo odgovorna i predodređena da zastupa igrače jer u suprotnom se vrtimo u krug i nažalost igrači su ti kojima je prioritet da treniraju i budu posvećeni tenisu, a ovoj drugoj strani je to prvo prioritet i onda smo mi već u startu u zaostatku. Tu se mnogo štošta radi što nije u interesu igrača i onda su igrači ti koji ispaštaju.

- Ja se nadam da će ovo da prepoznaju i oni koji nisu dio PTPA, jer ima tu dosta igrača iz vrha koji nisu dio organizacije. Žao mi je zbog toga, ali opet razumijem, svako čeka neko svoje vrijeme. Da li će se to desiti ili ne, to ne znam, svakom je potrebno vrijeme da razmisli o tome, ali što više vremena odmiče, ima manje vremena da se stvari konkretno promijene jer donose se raznorazni zakoni, nova pravila, usvajanja… Evo sada imamo taj 30-godišnji plan, zapravo licenca koja se produžuje svim mastersima. To je nečuveno! Mislim da ni u jednom sportu nema da daješ nekom licencu na 30 godina, to je nevjerovatno.

Nastavio je da objašnjava zbog čega to ne bi smjelo da se dogodi.

Nastavio je da objašnjava zbog čega to ne bi smjelo da se dogodi.

- I na primjer, od tih licenci koje su dobili na garanciju od 30 godina, njihova licenca će sad da ide duplo gore jer će imati nekoliko dana više za organizaciju turnira. Samo da vam dam primjer. I onda oni tu licencu prodaju za nekoliko stotina miliona eura, kao na primjer Madrid, a od toga igrači nemaju ništa. A praktično smo mi kao igrači dio organizacije ATP dali njima mogućnost da imaju duži turnir, 30 godina licencu, i onda tu licencu kad prodaju, zarađuju samo za sebe. To je samo jedan primjer, a ima mnogo tačaka u tom dogovoru koje su crvene zastavice u odnosu na igrače. Ima tu mnogo stvari, jedino ako se velika većina igrača, pogotovo iz vrha, ujedini, možemo da napravimo nešto konkretno. Ovako samo cupkamo u mjestu, a to samo odgovara ljudima koji drže monopol - zaključio je Đoković, prenosi "Telegraf".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.