TENIS

Dejvis kup: Rusija izbacila Španiju, Srbija i Švedska u četvrtfinalu

Branitelji naslova iz 2019. ispali

Karacev i Rubljov Rusiji donijeli pobjedu. AGENCIJE

A. V.

29.11.2021

Teniska reprezentacija Rusije je u direktnom dvoboju za plasman u četvrtfinale na završnom turniru Dejvis kupa u Madridu svladala Španiju s 2:1, čime su branitelji naslova osvojenog 2019. ispali, a kao dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije su u četvrtfinalu završile Srbija i Švedska, koje su imale bolju set-razliku od Španaca.

Rusiji su pobjedu donijeli Aslan Karacev i Andrej Rubljov u igri parova u kojoj su sa 4:6, 6:2, 6:4 nadigrali Marsela Granolersa (Marcel Granollers) i Felisijana Lopesa (Feliciano Lopez). Špance je u vodstvo doveo Lopes koji je u prvom pojedinačnom dvoboju nadigrao Rubljova sa 2:6, 6:3, 6:4, a izjednačio je Danil Medvedev pobijedivši Pabla Karenja Bustu (Carreno Busta) sa 6:2, 7:6 (3).

Španija, Srbija i Švedska, kao tri najbolje drugoplasirane reprezentacije, bile su izjednačene po broju pobjeda i poraza u dvobojima u grupi (1-1) te po učinku u pojedinačnim i dvobojima parova (4-2), pa su posljednja dva četvrtfinalista određena na temelju set-razlike.

Po tom kriteriju najbolja je bila Švedska (9-4), druga je bila Srbija (9-6), a treća Španija (9-7).

Već u ponedjeljak će se u Torinu za prvo mjesto u polufinalu boriti Hrvatska i Italija. U utorak će u Inzbruku igrati Velika Britanija i Njemačka. Preostala dva četvrtfinala bit će odigrana u Madridu, gdje će se u srijedu boriti Kazahstan i Srbija, a u četvrtak Rusija i Švedska.

Pobjednik dvoboja Hrvatska - Italija u polufinalu ide na pobjednika meča Kazahstan - Srbija, a drugo polufinale će činiti pobjednici iz susreta Rusija - Švedska i Velika Britanija - Njemačka.

Polufinalni dvoboji su na rasporedu u petak i subotu u Madridu, baš kao i finale koje će biti odigrano u nedjelju.

Dvije reprezentacije koje će se probiti do finala će automatski izboriti plasman na završni turnir Dejvis kupa i za 2022., dok će se preostalih 16 momčadi s ovogodišnjeg finalnog turnira za to morati izboriti kroz kvalifikacijske mečeve, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.