ODLUKE

WTA zbog Peng Šuaji suspendovao sve turnire u Kini

Kako mogu od naših sportista tražiti da se takmiče na mjestu na kojem Peng Šuaji ne može slobodno komunicirati i koje je pod pritiskom, kazao je Stiv Simon, čelnik organizacije

E. Ć. / Anadolija

Šuaji: Otkrila da je prije tri godine seksualno uznemiravao kineski vicepremijer Zeng Gaoli

Foto: agencije


Ženska teniska asocijacija (WTA) zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Šuaji (Shuai), koja je ranije saopćila kako ju je seksualno uznemiravao pomoćnik bivšeg premijera Zeng Gaoli (Zhang), suspendovala je turnire u Kini, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnik organizacije Stiv Simon (Steve) tim povodom objavio je saopćenje na stranici WTA:

- Znamo gdje je Peng, ali imam ozbiljne sumnje o tome da li je slobodna i na sigurnom, da li je izložena cenzuri ili prisili. WTA je od početka bila jasna o tome šta treba uraditi. Ponovo upućujemo poziv na potpunu i transparentnu istragu bez cenzura povodom optužbi Peng Shuai o seksualnom uznemiravanju - navedeno je u saopćenju.

Simon je rekao kako su svi WTA turniri u Kini, uključujući i Hong Kong, suspendovani dok ne bude drugačije odlučeno.

- Kako mogu od naših sportista tražiti da se takmiče na mjestu na kojem Peng Šuaji ne može slobodno komunicirati i koje je pod pritiskom? Sve dok Kina ne poduzme korake koje tražimo, ne možemo tamo organizirati aktivnosti i naše sportiste i uposlenike dovoditi u rizik - kazao je Simon.

Peng (35) na društvenoj mreži u Kini "Weibo" saopćila je kako ju je prije tri godine seksualno uznemiravao Zeng Gaoli. Tri sedmice je njena sudbina bila nepoznata. Nakon toga su kineska državna televizija i novine na Twitteru podijelili snimke Peng. Ona je putem videopoziva razgovarala i s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Tomasom Bahom (Thomas Bach).

Više o temi WTA

SPREMNI PREKINUTI SARADNJU
WTA zaprijetio Kini: Traži informacije o nestaloj teniserki

Više o:

WTA Peng Shuai
NA VRH

Podijeli članak na