ZABRINUTI ZA SIGURNOST

Ženska teniska asocijacija suspendirala sve WTA turnire u Kini

Gdje se nalazi Peng Shuai, slavna kineska teniserka i jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, postalo je pitanje međunarodne javnosti nakon što je gotovo prije mjesec dana nestala nakon što je optužila uticajnog člana Komunističke partije Kine

S. G. / BBC Sports

Tokom 2019. godine, posljednje na koju COVID-19 nije uticao, u Kini je organizirano 10 turnira

Foto: Agencije


Ženska teniska asocijacija (WTA) objavila je suspenziju svih WTA turnira u Kini zbog zabrinutosti oko sigurnosti bivše vodeće teniserke svijeta u parovima Peng Shuai.

Seksualno zlostavljanje

- Ne vidim kako mogu tražiti od naših sportista da se tamo takmiče kad Peng Shuai ne smije slobodno komunicirati sa svijetmo i čini se da je bila pod pritiskom da povuče svoje navode o seksualnom zlostavljanju - rekao je izvršni direktor WTA Steve Simon u izjavi za medije, javlja "BBC Sports".

Naveo je da s obzirom na trenutno stanje stvari, također je jako zabrinut zbog rizika s kojima bi se svi igrači i osoblje mogli suočiti ako se održe turniri u Kini 2022. godine.

Tokom 2019. godine, posljednje na koju COVID-19 nije uticao, u Kini je organizirano 10 turnira, uključujući ženski Masters na kraju godine koji je sa 14 miliona dolara nagradnog fonda bio finansijski jači od muškog pandana.

Gdje se nalazi Peng Shuai, slavna kineska teniserka i jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, postalo je pitanje međunarodne javnosti nakon što je gotovo prije mjesec dana nestala nakon što je optužila uticajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos.

Inkriminirajući dokazi

Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv uticajnog člana kineske vlade. 

Ni Zhang ni kineska vlada nisu komentirali njene navode. 

Više o:

WTA Peng Shuai
NA VRH

Podijeli članak na