ASOVI

Đoković 350. sedmicu na vrhu ATP liste: Sada napada i rekord Štefi Graf

Bila je ovo historijska sezona za najboljeg tenisera svijetu

Novak Đoković. Arhiva

S. G.

6.12.2021

Prvi reket svijeta Noval Đoković danas slavi 350. sedmicu kako je na vrhu ATP liste, tako da je dodatno produžio i zacementirao rekord koji će teško biti nadmašen. Bila je ovo historijska sezona za najboljeg tenisera svijetu. 

Pretekao Samprasa

Rekordni sedmi put završio je sezonu na prvom mjestu i tako pretekao Pita Samprasa (Pete ) kome je to uspijevalo šest puta . Osmog marta je prestigao Rodžera Federera (Roger - 310 sedmica) na vrhu ATP liste, a rangiranja se vrše od 1973. godine.

- Zaista me uzbuđuje da idem putem legendi i velikana našeg sporta. Znajući da sam zaslužio mjesto među njima prateći moje dječačke snove je prelijepa potvrda da je sve moguće kada se stvari rade iz ljubavi i strasti, rekao je tada Đoković.

Novak je završio 2021. godinu sa skorom 55-7, osvojio je Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, imao je šansu i za Olimpijske igre i US Open, ali to mu je izmaklo. Trenutna vlada na prvom mjestu ATP liste počela je u februaru 2020. godine i od tada ga niko nije svrgao.

Prestigao Navratilovu

Srbijanski teniser imat će priliku da ispiše historiju i sljedeće godine. Naime, mogao bi da prestigne rekord legendarne Štefi Graf (Steffi) koja je u ženskom tenisu bila na vrhu VTA liste čak 377 sedmica. Đoković je već prestigao Martinu Navratilovu koja je na vrhu VTA liste bila 332 sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.