NOVI SKANDAL

Premijer Australije dozvolio Đokoviću da uđe u zemlju dan prije zatvaranja

Morisonova izjava baca sasvim novo svjetlo na cijelu situaciju

Morison: Sporna izjava. AGENCIJE

A. V.

8.1.2022

Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) je samo dan pred dolazak Novaka Đokovića i početak drame koja još uvijek traje u Melburnu dao izjavu koja baca sasvim novo svjetlo na cijelu situaciju.

Naime, Morison je istakao da odluku o medicinskim izuzećima donosi svaka vlada savezne države za sebe, što je slučaj koji važi u Viktoriji,  u kojoj se nalazi Melburn.

- To je pitanje sa vladu države Viktorije. Oni su mu dali dozvolu da dođe u Australiju, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tom odlukom. Tako to funkcionira, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine. Viktorijanska vlada je donijela takvu odluku, i oni su odgovorni za posao koji su uradili - rekao je Morison.

Morisonova izjava je još jedan u nizu pokazatelja opće konfuzije kada su u pitanju pravila za ulazak u Australiju. Konačna odluka o Đokovićevom statusu i potencijalnoj deportaciji će biti donijeta u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu, za kada je zakazano saslušanje i odluka Federalnog suda Australije.

Podsjećamo, Đokoviću je po dolasku u Australiju onemogućen ulazak u zemlju, potom mu je ukinuta viza, nakon čega je donijeta i odluka o deportaciji, da bi njegovi advokati uspjeli da izdejstvuju pomjeranje na ponedeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.