PRESS-KONFERENCIJA

Porodica Đoković: Hvala sudiji Keliju i pravnom sistemu Australije

Oduvijek su ga etiketirali na razne načine, ali se on zalagao uvijek za slobodu izbora i ništa više. Pravda i istina su izašli na vidjelo, rekao je Đorđe

Porodica Đoković ponovo održala press-konferenciju. Vesna Lalić/RAS Srbija

M. K.

10.1.2022

Srbijanski teniser Novak Đoković, prvi reket svijeta, već danima se nalazi u Melburnu gdje vodi "rat" sa australskim vlastima oko dobijanja vize za ulazak u zemlju gdje ga očekuje Australijan open.

Brat Novaka, Đorđe, zahvalio se svima na podršci kazavši kako su slike iz Melburna prelijepe.

- Hvala sudiji Keliju (Anthony Kelly) koji je vodio slučaj neutralno i sagledao aspekt ove priče i činjenice koje su se dešavale od apliciranja za vizu, pa do slijetanja i maltretiranja i sudskog procesa, ali i pravnom sistemu Australije. Novak se bavi samo tenisom, bavi se svojim idealima, principima... Oduvijek su ga etiketirali na razne načine, ali se on zalagao uvijek za slobodu izbora i ništa više. Pravda i istina su izašli na vidjelo, rekao je Đorđe.

Tuga, očaj, razočarenje...

Potom je riječ uzela majka Dijana.

- Došli smo da proslavimo pobjedu mog sina, Novaka. Dječaka koji je naučio da ne trpi nepravdu, on nije kriv, ništa nije učinio da se kosi sa njihovim zakonima, a opet je trpio torturu. Tek ćemo čuti šta je sve preživljavao, naravno da je ustao protiv sistema, jer je znao da ima puno pravo da boravi tu gdje jeste i da osvoji taj turnir. Nikada se do sada nismo suočavali sa tom situacijom, koja je teška, traje već pet ili šest dana, trudili smo se da se izborimo i da se borimo za njega, da se glas čuje širom sveta. Emocije koje smo doživljavali su raznorazne, tuga, očaj, razočarenje, strah.., imalo je momenata kada nije imao telefon, imao je prekid u vezi, nismo znali da je sit, bolestan, da li je sve u redu sa njim. To su stvari koje ja kao majka ne mogu da prebrodim i mislim da će sve majke to razumjeti, rekla je Dijana Đoković. 

Mentalna snaga

Nakon obraćanja Novakovih brata i majke, medijima se obratio i otac Srđan, koji je rekao:

- Hvala ljudima na cijelom svijetu što se ljudi bore za slobodu mišljenja, govora. Novak se za to izborio za to zajedno, naročito porodica koja se borila za njega i njegova prava. Nije ga ništa bacilo na koljena, niti će. Razne su se stvari dešavale, mnogo je bilo teško kao i svim slobodoumnim ljudima. On je mentalna gromada, fantastičan mladi čovjek koji nikada nikoga uvrijedio nije. Uvijek je pokušavao da pomogne, a ne da odmogne. Ali očito pošto je iz male i siromašne zemlje, to se nije svidjelo moćnicima, koji misle da su Bogom dani i što misle da jedan dečko predobar može da bude najbolji u jednom buržujskom sportu.

- Mislim da je ova igrica sa njegovim pojavljivanjem došla do vrhunca, da je posljednja igra odigrana i da treba da izmisle neku drugu dok može i mislim da će i u njoj Novak biti najbolji na svijetu. Igra koja se sada vodila ovih šest dana je stvarno bila nevjerovatno teška za njega i njegovu porodicu. On je bio sačekan na aerodromu i nije imao nikakva prava, oduzeli su mu sva prava koja mu pripadaju kao ljudskom stvoru, kaže Đoković.

Ispunio sve uslove

Istakao je da su ga tjerali da potpiše da se odriče vize.

- Pokušali su da ga natjeraju da potpiše da se odriče vize, kako bi ga deportovali, on nije želio, jer nije bilo razloga za tako nečim, jer ničim to nije doprinio. Nisu mu dali ni kontakt sa prijateljima, timom, advokatima, kako bi spremio odbranu. Čak su mu i telefon uzeli, na sreću su mu ga vratili poslije nekoliko sati i stupio je u kontakt sa pravnim timom, koji je spremio fantastičnu odbranu, od koje nije bilo odbrane za te koji su željeli da ga pošalju nazad. Mislim da je ovo velika pobjeda njega, njegove porodice i slobodarskog svijeta. Mi svi imamo pravo da kažemo šta mislimo i da nemamo posljedice za to lično mišljenje, da poštujemo zakone svake zemlje, njihova pravila, zemlju u koju ulazimo, a on je svojim djelovanjem i ulaskom ispunio sve što su tražili da bi on mogao da dođe i da se bavi svojim poslom.

- To je Novak, sunce svjetsko, ne srpsko. Taj dečko, taj Novak je oličenje dobrote i svega ljudskog što jedno biće može da drži. Oni koji su imali nešto protiv njega su shvatili da ne mogu protiv ogromne većine naroda na čitavom svijetu, zaključio je Srđan Đoković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.