CORRIERE DELLA SERA

Ugledni list komentarisao Đokovića, a potom su uslijedile brutalne kritike na račun prvog reketa svijeta

Ono što Sandro Veronesi piše o Novaku Đokoviću u listu "Corriere della Sera" zaista je jezivo, napisao je Poro

Đoković trpi kritike iz cijelog svijeta. Agencije

M. K.

18.1.2022

Ugledni italijanski dnevni list "Corriere della Sera" objavio je tekst o Novaku Đokoviću, a ni sam autor teksta nije se nadao tako oštrim reakcijama, osudama i kritikama, pogotovo u vezi naslova koji je glasio: "Đoković: Srbi kažu "umiranje u ljepoti", a on bi mogao umrijeti na smetlištu".

Radilo se o komentaru novinara Sandra Veronesija (Veronesija) koji je pisao o aferi koju je Đoković izazvao na Australijan openu. Ubrzo je naslov promijenjen, međutim komentari su i dalje bili dosta oštri.

Bahatost, laž, egoizam...

Nakon što je stavljen naslov: "Đoković, pobjednik bez ljepote koji može izgubiti sve", reakcije su i dalje bile tu, a istakla se ona Nikole Pora (Nicola Porro), urednika dnevnika "Il Giornale".

- Čini li vam se ovo normalnim? Kada sam pročitao ovaj naslov, na trenutak sam pomislio da je to klasični web lažnjak. Činilo se previše čak i za neki tabloid koji traži viralne sadržaje. Poslije provjere, međutim, morao sam prihvatiti gorku realnost. A i cijeli tekst je napisan jednako brutalno kao i naslov. Ono što Sandro Veronesi piše o Novaku Đokoviću u listu "Corriere della Sera" zaista je jezivo, napisao je Poro, a prenijeli su regionalni mediji.

Jedan od komentara kaže:

- Vještina da se odupre psihofizičkom naporu učinila ga je igračem sposobnim održati se na Broju 1 duže od svih ostalih. A sada je na korak do (sportske) smrti, 1000 milja od ljepote. Đoković je mogao izbjeći udarac koji je dobio u 34. godini. U strahu da ne pokvari svoje tijelo puštanjem vakcine, pokazao je sve najgore što čovjek može pokazati: bahatost, laž, površnost, egoizam...



Sada mu je teže

Drugi tvrdi da mu je sad mnogo teže uraditi pravu stvar.

"Sada mu je puno teže uraditi pravu stvar nego prije mjesec dana kada mu je bilo dovoljno reći: "Pošto se ne želim vakcinisati, ne mogu doći u Australiju braniti naslov osvojen prošle godine. To tvrdi zakon koji smatram nepravednim, ali koji i poštujem".

Danas bi morao reći: "Lekcija koju sam dobio otvorila mi je oči, ispričavam se svima za neizrecivo ponašanje posljednjih sedmica, smatram se preporođenim i nadam se da me ovo čini dostojnim da nastavim karijeru", jedan od komentara.

Spominjao se i srpski ponos među komentarima:

"Ništa manje od ovoga neće ga spasiti. I, možda, da se okruži drugim ljudima, koji bi ga bolje savjetovali. On, tako srpski ponosan, a tako daleko od srpskog ponosa umiranja u ljepoti, više ne može sebi dozvoliti grešku, ako ne želi upropastiti sve što je osvojio tako što će umrijeti na smetljištu", kaže čitaoc uglednog lista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.