PRVI REKET SVIJETA

Objavljeni detalji odluke australskog suda o deportaciji Đokovića

Presuda je do detalja obrazložena u 106. stavki – od trenutka kada je Đokoviću 18. decembra izdata do ukidanja iste 16. januara

Đoković: Neće igrati na prvom Gren slemu sezone. Twitter

E. Ć. / SK

20.1.2022

Savezni sud Australije je u četvrtak ujutro u 6:15 sati po srednjoevropskom vremenu detaljno obrazložio presudu da se Novaku Đokoviću ukine viza i onemogući učešće na Australian openu, prvom Gren slem turniru u sezoni.

Presuda je do detalja obrazložena u 106. stavki – od trenutka kada je Đokoviću 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za prvremene delatnosti klase GG podklase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije do presude vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa (James), odnosno tročlanog vijeća, da se prvom teniseru svijeta ukine viza 16. januara.



Bio opasnost po zdravlje, red i javni interes

U odluci se navodi da je Đoković bio opasnost po zdravlje i red, javni interes. najbolji teniser svijeta je, podsjetimo, deportovan poslije 11 dana provedenih u Australiji.

- Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. 

Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes - navedeno je u saopćenju suda.

Slučaj završio na Saveznom sudu

Australijski parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u toj državi može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice.

- Ovlaštenje za ukidanje vize uslovljena je time da je ministar “zadovoljan određenim stvarima. Te stvari su, relevantno za sadašnje svrhe, da prisutnost nosioca vize u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice ili njenog dijela. 


Dakle, nije činjenica da Đoković predstavlja rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice, nego da li je ministar bio zadovoljan da njegova prisutnost predstavlja ili može biti ili bi ili mogla biti takav rizik za potrebe odgovarajućih odredbi Zakona o migracijama - dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je načelno bilo dovoljno za igranje na prvom Gren slemu sezone, no na kraju je on deportovan jer su mu australske vlasti ukinule vizu zbog nevakcinisanja. Slučaj je završio i na Saveznom sudu, a Đoković je napustio Melburn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.