NJEMAČKI MEDIJI

Njemačka teniserka komentarisala Đokovića: Da li je osjećao stid i gnjev zbog situacije i svijeta koji ga ne nagrađuje?

Jedna strana sada misli da je Novak bahati egomanijak, koji je sam kriv za sve jer se neće vakcinisati, piše Andrea Petković

M. K.

Petković objavila veliki komentar o prvom reketu svijeta

Foto: Avaz


Problemi Novaka Đokovića, deportacija iz Australije zbog vize, zabrana učešća i na narednom velikom turniru, Rolan Garosu, zbog toga što se ne želi vakcinisati... teme su koje ovih dana pune strane sportskih medija širom svijeta.

Njemačka teniserka srbijanskog porijekla, Andrea Petković, napisala je autorski tekst za njemački "Die Zeit" u kome se na filozofski način osvrnula na sve ono što se dešava oko Đokovića, prenose regionalni mediji.

- Uz razočaranje došli su stid i gnjev prema svijetu i Bogu, ili u šta god vjeruje: gnjev zbog toga što toliki rad nije nagrađen. Onda sam se sjetila da sam odrasla i najkasnije s 25 godina shvatila da život tako ne funkcioniše. Ali u emotivnim trenucima čovjek biva dijete, koje čezne za tim da ga roditelji nagrade i vole. To me dovodi do Novaka Đokovića i do pitanja je li i on osjećao stid i gnjev zbog situacije i svijeta koji ga ne nagrađuje, piše Andrea u svom komentaru.

Pazi na ishranu

Potom je nastavila s nekima od karakteristika Đokovića u posljednje vrijeme.

- Jedna strana sada misli da je Novak bahati egomanijak, koji je sam kriv za sve jer se neće vakcinisati. Druga strana ga predstavlja kao žrtvu i politički simbol na kojem treniraju strogoću. Istina je - oboje je tačno, i to na kompleksan način istovremeno. Novak i ja smo isto godište, 1987. Moja posljednja dva mjeseca apsolutnog odricanja za Novaka traju 20 godina.

Kada poslije dvije sedmice teških treninga poželim popiti pivo, onda to i napravim. Novak ne. Kada jednom sedmično odem u kafić kako bih kratko bila u svijetu koji se ne sastoji isključivo od bijelih linija i zvuka udarca reketa o tenisku lopticu, onda mi samo svaki drugi put pođe za rukom da ne naručim kolač.

Koliko ja znam, Novak je nešto slatko pojeo posljednji put u jednom srbijanskom restoranu. To su bile palačinke s medom bez glutena. Znam to tačno jer sam bila tamo i pitala sam se još tada što sve smije.

Petković potom zaključuje:

- Kada Novak pazi na to šta unosi u tijelo, za mene je to puno vjerodostojnije od one djevojke koja mi u Njujorku pred restoranom brze hrane s burgerima objašnjava da se neće vakcinisati jer ne želi u svoje tijelo unositi toksične stvari. A pritom je još s guštom povukla dim iz cigarete koju je sama smotala, piše Petković.

Mogao se vakcinisati

Osvrnula se zatim na Novakova očekivanja:

- Budući da to znam o Novaku, pitam se osjeća li on zbog svijeta stid ili gnjev. Ili oboje. Tako, kao ja. Samo što sam ja svoju nagradu očekivala poslije dva mjeseca i bila sam bijesna na svijet zbog izuzetno loše odigranog meča. Dok Novak poslije 18 godina perfektnog ponašanja (možda) očekuje nagradu i poslije izbacivanja iz Australije (možda) osjeća gnjev prema svijetu.

U svakom slučaju, u svojoj izjavi nakon svega on je govorio o razočarenju. Ni jedno ni drugo nije racionalno. Novak se mogao vakcinisati. Ja sam mogla igrati bolje. Ali kada bi čovjek bio samo racionalno biće, onda ne bismo imali ekonomske krize, ili samo one manje, ne bismo imali klimatske katastrofe, ili barem one koje je lako savladati, zaključuje teniserka.

Više o temi Novak Đoković

CRNA GORA
Novak Đoković doputovao u Tivat
NA VRH

Podijeli članak na