NAKON BANKROTA

Borisu Bekeru prijeti sedam godina zatvora

Napravljeno je mnogo grešaka i još plaćam račune - kazao je Beker

Boris Beker. Arhiva

G. Š.

8.2.2022

Legendarni njemački tenisač i osvajač šest gren slem titula u profesionalnoj karijeri, 54-godišnji Boris Beker (Becker) mogao bi završiti u zatvoru. Na prvi pogled vijest zvuči šokantno, ali ako se u pamćenje dozove njegova financijska, ekonomska situacija posljednjih godina, onda sve postane malo jasnije, prenose SN.

Izjasnio se da nije kriv

Naime, Beker je nakon bankrota kojeg je proglasio 2017. godine, propustio poštovati naredbe za otkrivanje finansijskih podataka. Usto, u optužbi protiv njega stoji i da je skrivao imovinu od stečajnih izvršitelja u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Na saslušanju u švicarskoj Lozani Beker se izjasnio da nije kriv, kako zbog navedenog u optužnici, tako ni zbog samog bankrota u kojeg je upao prije pet godina. A optužbi na Bekerov račun nije malo. Čak 24 su sporne tačke zbog kojih će legenda svjetskog tenisa morati pred razne sudove. Navodi se da je skrivao podrijetlo svoje imovine, a ukoliko se sve to i dokaže, prijeti mu čak sedam godina zatvora.

Zna se da je Beker bio dužan, a novosti u odnosu na stanje otprije godinu i po dana, kada je održano prvo saslušanje ima samo u tome da - ništa nije platio. Suđenje po svim tačkama optužnice počinje 21. marta na "Southwark Crown Court" sudu u Londonu...

A sudi mu uz još 12 članova porote - Deborah Taylor. Ista ona vrlo stroga sutkinja koja je svojedobno u zatvor na 50 sedmica strpala osnivača "WikiLeaksa" Juliana Assangea.

- Ja sam pozitivna osoba i vjerujem u englesko pravosuđe. Da, napet sam i nervozan, ali to je to. Ne paničim. Uspjeli smo iskoristiti zemlju koju sam imao na Mallorci kako bi u potpunosti otplatili dug koji smo imali prema banci - rekao je Beker, kojem je banka kao vjerovnik tražila oko tri miliona eura.


Nisam studirao administraciju ili pravo

Otkrio je Beker i kako se uvalio u probleme...

- Bio sam teniser i nisam studirao administraciju ili pravo. Zato sam poslije igračke karijere ovisio o takozvanim savjetnicima i menadžerima koji mi očigledno nisu davali dobre savjete. Napravljeno je mnogo grešaka i još plaćam račune - kazao je Beker.

Nakon igračke karijere koju je završio 1999. godine, Beker je u razdoblju od 2013. do 2016. bio trener najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.