TERITORIJALNA ODBRANA

Ukrajinski teniser ide u rat: Nemam vojno iskustvo, ali znam rukovati oružjem

Puno je dobrovoljaca, među njima sam i ja, potpisao sam pristupnicu prošle sedmice

Serhij Stahovski. AFP

G. Š.

26.2.2022

Bivši ukrajinski teniser Serhij Stahovski (36), koji je karijeru je zaključio u januaru porazom u 1. kolu kvalifikacija Australian Opena od J.J. Volfa (Wolf), najavio je da će kao dobrovoljac braniti Ukrajinu od ruske invazije.

- Vojska je otvorila mjesto za rezervne vojnike, za sve koji se žele boriti, uzeti oružje i biti dio teritorijalne obrane. Puno je dobrovoljaca, među njima sam i ja, potpisao sam pristupnicu prošle sedmice, ali nisam imao dokumente potrebne za to. Sada su poništili proceduru, pa se svako ko je motiviran može pridružiti. Ja nemam vojno iskustvo, ali znam rukovati oružjem – istakao je Stahovski, koji je prvu od svoje četiri titule na ATP Touru osvojio u Zagrebu 2008. godine i to kao "sretni gubitnik".

Stahovski je 2010. godine dostigao 31. mjesto na rang-listi, a zaradio je više od 5,5 miliona dolara od turnirskih nagrada, a najpoznatiji je po pobjedi nad Federerom u 2. kolu Vimbldona 2013. godine, čime je prekinuo nevjerojatan niz Švicarca od 36 uzastopnih nastupa u četvrtfinalu gren slem turnira, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.