TENIS

Srbija umjesto Rusije u završnoj fazi Dejvis kupa

Srbijanci neće morati igrati kvalifikacije

Srbija izabrana kao najbolje rangirana momčad od svih polufinalista. AGENCIJE

A. V.

14.3.2022

Branitelja naslova Rusiju, koja je isključena iz ekipnih takmičenja zbog rata u Ukrajini, u septembru će u završnoj fazi Dejvis kupa zamijeniti Srbija, objavila je u ponedjeljak Međunarodna teniska federacija (ITF).

Srbija, izabrana jer je najbolje rangirana momčad od svih polufinalista 2021, plasirat će se u završnu fazu direktno, bez prolaska kroz kvalifikacije.

Što se tiče druge posebne pozivnice za Dejvis kup, ona će biti dodijeljena jednoj od 12 nacija koje su eliminirane tokom kvalifikacijske faze koja se održala 4. i 5. marta, precizira ITF, a to su Ekvador, Rumunija, Finska, Kolumbija, Kanada, Brazil, Slovačka, Mađarska, Norveška, Japan, Češka ili Austrija.

Ta pozvana momčad stoga će se pridružiti Hrvatskoj, finalisti 2021., automatski kvalificiranim Srbiji i Velikoj Britaniji (koja je također dobila pozivnicu), kao i 12 nacija iz kvalifikacijskog kruga odigranog u martu - Argentina, Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Kazahstan, Južna Koreja, Nizozemska, Španija, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Ovih 16 timova bit će podijeljeni u četiri skupine u četiri grada koja će se tek odrediti kako bi od 14. do 18. septembra odigrali grupnu fazu završne faze izdanja Dejvis kupa 2022. godine.

Prva dva iz svake grupe kvalificirat će se za finalni žrijeb koji će se igrati od 23. do 27. novembra u gradu koji još nije formaliziran, ali bi to mogao biti Abu Dabi.

U Bili Džin King kupu, bivšem Fed kupu, branitelja naslova Rusiju zamijenit će Australija, izabrana pod istim uvjetima kao i Srbija. Australija neće sudjelovati u pretkolu 15. i 16. aprila, a njihov protivnik, Slovačka, automatski se kvalificira u finalnu fazu.

Kao i Rusija i iz istih razloga, Bjelorusija je zamijenjena na tabelama Dejvis kupa i Bili Džin King kupa, a Belgija, s kojom se morala susresti u pretkolu ženskog takmičenja, automatski prolazi u završnu fazu, dok je u muškoj konkurenciji to Meksiko, koji se plasirao dalje u Svjetskoj grupi 1, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.