POČELO SUĐENJE

Borisu Bekeru prijeti do sedam godina zatvora

Trostruki pobjednik Vimbldona odbacuje sve optužbe. Na prvom se ročištu izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice

Boris Beker. AFP

Avaz.ba

21.3.2022

Legendarnom njemačkom teniseru Borisu Bekeru (Beckeru - 54) danas je u Londonu počelo suđenje zbog prevare u ličnom bankrotu zbog čega mu prijeti do sedam godina zatvora. U više od 20 tačaka optužnice britansko pravosuđe tereti Bekera da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje, te da je prikrio posjed nekretnina.

Navodno je bivšoj supruzi Barbari i kćeri predao novac i druge predmete, te prikrio posjed imovine. Navodno je sakrio i dionice u jednoj od kompanija.

Trostruki pobjednik Vimbldona odbacuje sve optužbe. Na prvom se ročištu izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Odluka će biti poznata nakon tri sedmice i teoretski Bekeru prijeti do sedam godina zatvora u Velikoj Britaniji.

- U osnovi sam pozitivna osoba i uvijek vjerujem u dobro. Vjerujem i u britansku pravdu, rekao je Beker za "Bild am Sonntag" i dodao da će pokušati dokazati svoju nevinost.

Sud u Munhenu je 2002. osudio Bekera na dvije godine uvjetne zatvorske kazne i novčanu kaznu od 300.000 eura zbog utaje poreza od oko 1.7 miliona eura. Beker je proglasio bankrot prije pet godina, a u trenutku bankrota njegovi dugovi su procijenjeni do 50 miliona funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.