TENIS

Tomislav Brkić za "Avaz": Dobar je osjećaj igrati jake turnire

Borili smo se prošle godine da dođemo do mastersa, sad imamo šansu osvojiti više poena – rekao je Ljubušak

Brkić: Nije lako igrati na ovom nivou. ARHIV

Er. Bijedić

5.4.2022

Od bosanskohercegovačkih tenisera trenutno najbolje kotira Ljubušak Tomislav Brkić, koji kao 48. na ATP listi u dublu ove sezone redovno igra masters i gren slem turnire.

Teški mečevi

Posljednji je bio u Majamiju gdje je sa svojim partnerom Nikolom Ćaćićem iz Srbije pobijedio par Čilić – Kubot, da bi zatim bili poraženi od kombinacije Granolers (Granollers) – Zebaljos (Zeballos).

- Protiv Čilića i Kubota smo stvarno dobro odigrali, a onda smo imali baš težak žrijeb sa Granolersom i Zebaljosom, s kojima smo igrali Rolan Garos prošle godine. Tada smo dobili, ovdje izgubili, ali mislim da smo odigrali dva dobra meča. Sad ide zemljana sezona koja nam malo više odgovara – rekao je Tomislav Brkić.

On i Ćaćić će igrati "Monte Carlo Masters", zatim Beograd ATP 250, pa Madrid masters, Rim masters, a onda Rolan Garos.

- Borili smo se prošle godine da dođemo do mastersa, sad imamo šansu osvojiti više poena – kaže Ljubušak.

Nakon turnira u Majamiju otputovao je u Ljubuški gdje se nalazi ovih dana nakon dva mjeseca izbivanja. Odmorit će do turnira u Monte Karlu koji starta 10. aprila.

- Nije lako na ovom nivou, sigurno su svi mečevi teški. Može se desiti i nekoliko poraza zaredom, na mastersima je od početka težak žrijeb. Ali sigurno da je dobar osjećaj igrati ovako velike turnire. Bolji su uvjeti i sve. Ali sve ove godine smo i igrali da pokušamo nastupiti na najjačim turnirima. Sad to uspijevamo i nadam se da će nam dobro ići – kaže 32-godišnji teniser.

Tomislav Brkić i Nikola Ćaćić. ARHIV

Zemljani tereni

Slijedi zemljana sezona gdje se od Brkića i Ćaćića očekuju još bolji rezultati.

- Zemlja nam je uvijek bolje odgovarala i ako se pogleda statistika, tu imamo najbolje rezultate. Ali ne zavisi samo od nas, jer to su najjači turniri gdje ćemo se susretati s najjačim parovima. Sigurno da neće biti lagano, ali mislim da imamo dobre šanse. Tempo nije lagan od početka godine. Prvo Australija, pa Južna Amerika pa sam prije Indijan Velsa letio za Tunis da nastupim za reprezentaciju i vratio se nazad za Majami, tako da nije lagan period iza mene – rekao je Tomislav Brkić.

Uspjeh s BiH

Dejvis kup reprezentacija BiH je nedavno slavila protiv Tunisa.

- Igramo sljedeći meč u septembru. Ako dobijemo, igrali bi meč za plasman u najjaču grupu. Nadam se da ćemo igrati kući i birati podlogu koja nam odgovara, da dođemo opet do pozicije da igramo za najjaču grupu. Jednom smo već tu došli i izgubili od Australije – izjavio je Brkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.