OSUĐIVAN I RANIJE

Boris Beker proglašen krivim zbog utaje poreza

Šestostruki grend slem šampion, optužen je da je sakrio imovinu vijednu milione funti

Beker već niz godina ima probleme s njemačkim zakonom. Twitter

M. K.

8.4.2022

Trostruki osvajač Vimbldona, Nijemac Boris Beker, proglašen je krivim pred krunskim sudom u Sautvorku po četiri tačke i oslobođen po još 20 tačaka, prenosi britanski "Miror".

Nekadašnji njemački teniser proglašen je krivim u Sautvorku po četiri tačke optužnice prema Zakonu o nesolventnosti u vezi sa njegovim bankrotom 2017.

Šestostruki grend slem šampion, optužen je da je sakrio imovinu vijednu milione funti, uključujući dva trofeja Vimbldona, kako bi izbjegao plaćanje dugova. Također, u optužbi se navodi da je Beker sakrio 1,13 miliona eura od prodaje Mercedesovog salona automobila koji je imao u Njemačkoj, te da je prebacio stotine hiljada funti na druge račune.

Bivši teniser proglasio je bankrot 21. juna 2017. zbog neisplaćenog duga od više od tri miliona funti na svom imanju na Majorki u Španiji.

Njemački državljanin, koji živi u Velikoj Britaniji od 2012. godine, tvrdio je da je sarađivao sa povjerenicima koji su imali zadatak da obezbijede njegovu imovinu, čak je ponudio i svoj vjerenički prsten, te je rekao da je sve radio po savjetu stručnjaka.

Beker, koji je oslobođen za dodatnih 20 tačaka, pušten je na slobodu prije izricanja presude na istom sudu 29. aprila. Vrijedno pomena je da je Nijemac 2002. godine već osuđen zbog utaje poreza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.