POZVALA ATP I WTA

Jedna od najboljih teniserki svijeta poručila: Izbacite takmičare koji podržavaju Putina

Teniska zajednico, 24. februara Rusija je uz podršku Bjelorusije napala Ukrajinu. Rat se odvija u moj zemlji, istakla je Svitolina

Svitolina apeluje na eliminaciju onih koji podržavaju agresiju. Agencije

M. K.

21.4.2022

Poznata teniserka Elina Svitolina (25. na ATP listi) obratila se čelnim ljudima ATP i WTA tura sa zahtjevom da ne dozvole takmičenje ruskim i bjeloruskim teniserima, ali samo u slučaju da javno ne osude prvog čovjeka Rusije Vladimira Putina i vojnu agresiju na Ukrajinu.

Ukrajinka se obratila otvorenim pismom:

- Teniska zajednico, 24. februara Rusija je uz podršku Bjelorusije napala Ukrajinu. Rat se odvija u moj zemlji. Ukrajinci su primorani da napuste svoje domove i bore se za svoje živote. Svi oni koji u ovom trenutku šute, u stvari se stavljaju na stranu agresora, istakla je Svitolina.

Ukrajinka je potom poručila čelnim organizacijama teniskog sporta da odgovore na neka pitanja.

- Tražim da predstavnici Rusije i Bjelorusije jasno odgovore na sljedeća pitanja: "da li podržavate agresiju Rusije i Belorusije na Ukrajinu i da li podržavate režim Putina i Lukašenka?"

- Ako se jasno izjasne mogu da ostanu na turu, a ako i dalje odgovori budu uopšteni, želim da svima koji tako odgovore, bude onemogućeno dalje igranje na ATP, WTA i ITF takmičenjima, zaključila je Svitolina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.