ROLAN GAROS

Realna slika bh. tenisa

Kvalifikacije krajnji domet za naše predstavnike

A. Vatreš

Džumhur: Poraz od Verdaska

Foto: AGENCIJE


Još jedan gren slem proteći će bez bh. tenisera. Naša dva najbolja igrača (Damir Džumhur i Mirza Bašić) i najbolja igračica (Dea Herdželaš) imali su priliku da kroz kvalifikacije izbore nastup na Rolan Garosu, ali su svi zaustavljeni u prvom kolu kvalifikacija.

Džumhur (ATP 160.) je s 2:1 u setovima (6:2, 5:7, 6:1) izgubio od španskog veterana Fernanda Verdaska (Verdasco, 109.), dok je od Bašića (219.) s 2:0 (6:4, 6:3) bio bolji Francuz Žofre Blonkenu (Geoffrey Blancaneaux, 195.). S druge strane, Herdželaš (WTA 186.) je također u dva seta (3:6, 6:7/0:7) poražena od Džesike Ponše (Jessika Ponchet, 197.), igračice koja je 11 mjesta lošije plasirana od nje.

Strmoglavi pad

Džumhur je nekada bio redovan učesnik gren slemova. Na Rolan Garosu je 2015. i 2018. došao do trećeg kola, što mu je također bio najbolji rezultat na Australijan openu (2014, 2018) i US openu (2017). Na Vimbldonu je tri puta (2016, 2017, 2018) stizao do drugog kruga.

Najbolji plasman na ATP listi bilo mu je 23. mjesto u julu 2018., što je bila njegova najbolja godina u karijeri. Poslije toga je uslijedio strmoglavi pad.

Trenutno je 160. na listi i doveo se u situaciju da na slemovima kreće od prvog kruga kvalifikacija. To znači da mora dobiti tri meča kako bi se našao u glavnom žrijebu.

I na prvom gren slemu ove sezone Australijan openu zaustavljen je u prvoj rundi kvalifikacija, gdje ga je savladao Španac Pablo Anduhar Alba (Andujar).

Najniže grane

Bašić je na slemovima najdalje otišao na Australijan openu 2006., kada je izborio drugi krug, dok je tri puta igrao prvo kolo na Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu, sve 2018. godine.

Od ostalih aktivnih bh. igrača, Aldin Šetkić (376.) nikada nije prošao kvalifikacije, gdje mu je krajnji domet bio drugi krug, dok Nerman Fatić (269.) još nije imao ni priliku boriti se za glavni žrijeb.

U konkurenciji teniserki Herdželaš je dva puta igrala kvalifikacije slemova i oba puta ispala u prvom krugu, što je najbolji rezultat od aktivnih bh. igračica.

Dok se Srbija i Hrvatska mogu pohvaliti brojnim igračima i igračicama u svjetskom vrhu, tenis u BiH je kao i mnogi drugi sportovi pao na najniže grane.

Kako stvari stoje, pitanje je da li ćemo više ikada imati igrača na velikoj sceni.

Svjetla tačka

Svjetla tačka bh. tenisa je svakako Tomislav Brkić, koji bilježi odlične rezultate u dublu u paru sa Srbijancem Nikolom Ćaćićem.

Prošle godine su došli do četvrtfinala Rolan Garosa, što je najveći uspjeh nekog bh. tenisera.

U januaru ove godine je ostvario renking karijere, došavši na 40. mjesto, a trenutno je 46.

Više o temi Roland Garros

NA VRH

Podijeli članak na