ROLAN GAROS

Đoković i Nadal sutra igraju 59. međusobni meč: Srbijanac prvi put izraziti favorit

Srbijanski teniser vodi 30-28 i po prvi puta u meč ulazi kao izraziti favorit, iako se igra na "šljaci", podlozi na kojoj je na Nadal apsolutni kralj, daleko najbolji svih vremena

Nadal i Đoković. Arhiva

G. Š.

30.5.2022

Sutra je na redu 59. duel Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Niko u historiji tenisa nije imao toliko međusobnih obračuna. Srbijanski teniser vodi 30-28 i po prvi puta u meč ulazi kao izraziti favorit, iako se igra na "šljaci", podlozi na kojoj je na Nadal apsolutni kralj, daleko najbolji svih vremena. Rolan Garos je turniru koji je Nadalovo "privatno" vlasništvo, kojeg je osvajao nevjerojatnih 13 puta, prenose SN.


Najspektakularnije polufinale u historiji tenisa

Posljednji put Đoković i Nadal sreli su se na terenu prošle godine, baš na Rolan Garosu. Bilo je to najspektakularnije polufinale u historiji tenisa, a Đoković je slavio 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2. Sada međutim nije favorit zbog te činjenice, nego jer igra fenomenalno, dok Španac evidentno nije u svom najboljem izdanju. Duga pauza zbog povrede stopala - koja ga i sada muči, uzela je svoj danak...

Đoković je u nedjelju doslovno u tri seta pomeo Argentinca Dijega Švarcmana (Diego Schwartzman). Igrao je fantastično, posebno one najvažnije poene. Premda je opet imao problema s publikom, koja je često bila protiv njega i koju na kraju meča nije želio pozdraviti na način na koji to inače radi.

- Pozdrav je izostao jer nisam osjećao da to trebam napraviti. Kada radim stvari, radim ih kad osjetim da nešto trebam napraviti. Pozdravio sam svoje ljude, zahvalio Bogu kao što to uvijek radim u sebi i to je to. Nema se tu što više dodati, neki mečevi su ovakvi, neki onakvi, nekada se osjećaš više voljeno, nekada manje, rekao je Đoković na konferenciji za novinare.

Možete misliti kako će mu tek biti sutra u meču sa Nadalom, koji je miljenik pariške publike. Nadal nije pravi, vidjelo se to i u nedjeljnom meču protiv mladog Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima (Felix Auger-Aliassime), kojeg je dobio u tek u petom setu u meču koji je trajao četiri i po sata. I taj peti set bio je neizvjestan, mogao je otići na bilo koju stranu. Naravno da je nakon susreta Nadal morao nešto reći i o svom bolnom stopalu.

- Znam kakva je moja situacija i prihvatio sam je. Ne mogu se žaliti, jer igram četvrtfinale Rolan Garosa. Prije dvije sedmice nisam bio siguran da ću uopće moći igrati. Uživam u činjenici da sam tu, svaki meč možda je moj posljednji na Rolan Garosu. Prolazim kroz težak proces. Ne znam što će se dogoditi u bliskoj budućnosti, pa zato pokušavam uživati koliko mogu. Igram protiv najboljeg na svijetu i jedino što želim je dati sve od sebe, rekao je Nadal.


Oproštaju od tenisa?

Priča li to Španac već i o oproštaju od tenisa? Problem stopala je kroničan, s vremenom može biti samo još bolnije. Za Nadala je loša vijest i najava da bi se meč trebao igrati u večernjem (20.45) terminu. Već se naime žalio da mu ne leži igranje pod reflektorima.

- Ne volim noćne mečeve na šljaci. Rekao sam to i neki dan. Odskok lopte je veći, lopte su sporije i sve to postaje teže, posebno ako je i hladnije. Mislim da postoji velika razlika između igranja na šljaci danju ili noću, rekao je Nadal.

Đoković s tim nema problema, Srbijanac nema nikakvih problema. Osim publike koja mu je opet zviždala, ali on to rješava na svoj uobičajen način.

Nadal - Đoković 59. put. Nadal ima 21 Grand Slam titulu, Đoković 20. Đoković u Parizu brani naslov. I veliki je favorit u četvrtfinalu. Premda je nakon "Australian Opena" sve izgledalo bitno drugačije. Nadal je tada slavio, a protjerani Đoković tugovao...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.