ASOVI

Nadal: Nisam arogantan, Đoković, Federer i ja smo bolji od drugih, jer pobjeđujemo i kad smo loši

Ključ modernog tenisa je velika razlika koju smo Federer, Đoković i ja napravili u odnosu na konkurenciju, rekao je Rafa

Rafael Nadal. Arhiva

G. Š.

1.7.2022

Koliko god bili vješti u prebacivanju loptice preko mreže, Novak Đoković, Rodžer Federer (Roger) i Rafael Nadal su dragocjeni u promišljanjima, a njihovi stavovi kao najboljih tenisera, možda i svih vremena, uvijek privlače pažnju. Tako je snažno odjeknula poruka Španca da mlađe generacije ne mogu ni da priđu pomenutom trojcu mahom zato što su znali da slave i u danima kad im ništa nije polazilo za rukom, odnosno da zamaskiraju mane.

Razlike nisu velike

- Ključ modernog tenisa je velika razlika koju smo Federer, Đoković i ja napravili u odnosu na konkurenciju, rekao je Nadal i dodao: 

- Nisam arogantan, ali ako smo nešto uradili bolje od drugih to je da smo pobijedili više mečeva od ostalih kad smo igrali loše. To je suština. Kad igramo dobro onda maltene svi pobjeđujemo, jer razlike nisu velike. Tada trijumf dolazi po inerciji. Poenta je da dobiješ protivnika kad igraš loše.

To je do glave, psihe:

- Ako ste loši i izgubite, vaš naredni meč na programu je tek sljedeće sedmice. Ako lošom partijom pobijedite, rival može da igra dobro naredni meč. Pobjede pomažu da se igra dobro. Znam kad moram da igram dobro, a kad da patim i „veslam“ - rekao je Rafa.

Uvijek pri vrhu

I tako dvije decenije. Uvijek pri vrhu. Sad i zvanično na njemu kad je riječ o broju gren slem titula. Na Rolan Garosu je stigao do 22. pehara na velikim turnirima, ima ih dva više od Đokovića i Federera. I još traje. Iako priznaje da je razmišljao o povlačenju.

- Prije nekoliko sedmica sam bio blizu odlaska u penziju, sad se već ne osjećam tako. Nikad se nisam uplašio tog dana. Sretan sam što živim život profesionalnog tenisera, tako je posljednjih 30 godina. Doživio sam mnogo lijepih trenutaka zbog takvog načina života, a kad bude došlo vrijeme promjena, morat ćete da se prilagodite njima. Normalno je da pričamo o penzionisanju, kao što je slučaj sa sportistima koji su godinama u vrhu, poput nekih fudbaler ili golfera Tajgera Vudsa, koji mi se mnogo sviđa, a u posljednje vrijeme baš i nisam imao prilku da ga gledam - priznaje Rafa.


Sonega naredni protivnik

Duelom sa Italijanom Lorencom Sonegom, Nadal u subotu nastavlja put ka završnici Vimbldona, sa kojeg su se usljed koronavirusa već povukli prošlogodišnji finalista Mateo Beretini, te Hrvat Marin Čilić, Španac Roberto Bautista Agut.

- To nije paranoja, već realnost. Kad se takve stvari dogode, vjerovatno ima mnogo slučajeva. Što se mene tiče, uglavnom sam kod kuće, manje se krećem, to je nešto s čim živimo posljednje dvije godine. Ne kažem da ne radimo stvari na odgovarajući način, jer moramo da se vratimo u normalu u nekom trenutku, tačno je i da korona sad stvara manje problema nego na početku, ali ovakve stvari se dešavaju, zaključio je Rafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.