TENIS

Đoković uz Nadala, Federera i Mareja na Lejver kupu

Srbijanac se pridružio zvjezdanoj postavi evropske reprezentacije

Đoković i Federer: Igrat će u istom timu. AGENCIJE

A. V.

22.7.2022

Novak Đoković pridružio se zvjezdanoj postavi evropske reprezentacije koja će se od 23. do 25. septembra u londonskoj O2 Areni suprotstaviti ekipi ostatka svijeta na petom izdanju Lejver kupa, objavili su u petak organizatori.

Tako će se po prvi put u historiji Rodžer Federer (Roger), Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Marej (Andy Murray), četvorica igrača koji su svojim dvobojima na najvećim teniskim turnirima obilježili posljednjih 15 godina, naći u istom timu.

Jedinstven trenutak

- Ovo je jedino takmičenje na kojem možete igrati u timskom okruženju s momcima protiv kojih se obično borim. Pridruživanje Rafi, Rodžeru i Endiju, trojici mojih najvećih protivnika, bit će doista jedinstven trenutak u historiji našeg sporta - izjavio je Đoković u službenom priopćenju.

Nadal (22), Đoković (21) i Federer (20) zajedno su osvojili 63 grend slem trofeja od 2003. do danas, a samo zahvaljujući "Velikoj trojici" Marej nije uspio osvojiti više od tri naslova u svojih 11 finalna na četiri najveća turnira.

Marej će u Londonu debitirati u evropskoj reprezentaciji na Lejver kupu, Nadal bi trebao zaigrati po treći put, a Đoković je bio dio momčadi 2018. pod vodstvom Bjerna Borga (Bjorn). Federer, koji je jedan od osnivača ovog takmičenja, propustio je samo prošlogodišnje izdanje zbog povrede.

- Nisam mogao ni zamisliti da ću ove četiri ikone našeg sporta imati u istoj ekipi. Znam da i oni, poput mene, cijene značaj ovog trenutka te da će doista biti motiviran - izjavio je selektor evropske momčadi Bjern Borg koji će naknadno odrediti još dvojicu tenisera.

Jedini koji je učestvovao na sva četiri dosadašnja izdanja je Nijemac Aleksander Zverev (Alexander) koji se oporavlja od teške povrede skočnog zgloba iz polufinalnog obračuna s Nadalom na Rolan Garosu te je upitno hoće li moći nastupiti u Londonu.

Evropa vodi

Selektor reprezentacije ostatka svijeta je Džon Mekinro (John McEnroe), a na njegovom spisku su, zasad, tri imena: Kanađanin Feliks Ože-Alijasim (Felix Auger-Aliassime), Amerikanac Tejlor Fric (Talyor Fritz) i Argentinac Dijego Švarcman (Diego Schwartzman). Za ostatak svijeta su na sva četiri dosadašnja izdanja zaigrali Amerikanac Džon Izner (John Isner) i Australac Nik Kirjos (Nick Kyrgios).

Evropa vodi s 4-0. Na prvom izdanju Lejver kupa u Pragu 2017. bilo je 15-9. U Čikagu 2018. rezultat je bio 13-8, a najneizvjesnije je bilo 2019. u Ženevi, kad su Evropljani slavili sa 13-11. Prošle godine u Bostonu Evropa je slavila s 14-1.

Svakog od tri dana na rasporedu su tri pojedinačna i jedan meč parova. Pobjede prvog dana donose po jedan bod, drugog dana dva, a trećeg tri boda. Prva reprezentacija koja sakupi najmanje 13 bodova osvaja Lejver kup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.