SPORT I POLITIKA

Predsjednik SAD Bajden dobio pismo u kojem se traži da omogući nastup Đokovića na US openu

Pokrenuta je i peticija da se Novaku dozvoli da igra na US openu, koju je dosad potpisalo više od 40.000 ljudi

Bajden i Đoković. Agencije

G. Š.

28.7.2022

Novaku Đokoviću prema trenutnoj situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama kada je u pitanju politika oko koronavirusa, neće biti dozvoljeno da igra na US openu. Zapravo, Novaku neće biti omogućeno ni da uđe u SAD ukoliko ne bude vakcinisan, što je on potvrdio da neće uraditi.

Pokrenuta inicijativa

Mnogi ljubitelji tenisa žale zbog ovakve politike američke vlade, jer neće biti u mogućnosti da gledaju šampiona Vimbldona, koji bi mogao u Njujorku da stigne rekord Rafaela Nadala po broju gren slem titula, koji ih ima 22, jednu više od Novaka, piše "Telegraf.rs.

Pokrenuta je i peticija da se Novaku dozvoli da igra na US openu, koju je dosad potpisalo više od 40.000 ljudi. Takođe, Srbi iz Čikaga su također pokrenuli inicijativu da pomognu Novaku, pa je tako, kako prenosi "Politika", Nebojša Jovanović, vlasnik firme koja se bavi promocijom profesionalnog tenisa u dijaspori, uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijansom pokrenuo incijativu da se Novaku omogući da igra na US openu i da nesmetano uđe u Ameriku.

U pismu koje je poslao predsjedniku Amerike Džou Bajdenu (Joe Biden), kao i američkim zvaničnicima, Jovanović je spomenuo specifičnu pravnu klauzulu, predsjedničku proklamaciju 10284 od "nacionalnog interesa".

Član 3(b) predsjedničke proklamacije dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih kovidprotokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom. Pored predsjednika Bajdena, ovo izuzeće mogu dodijeliti sekretari Blinken, Batidžidž ili Majorkas, kojima je također upućen zahtjev.


Najveći teniski turnir na svijetu

- US open je najveći teniski turnir na svijetu, i on neće biti ono što jeste bez Novaka Đokovića. S obzirom na ekonomsku situaciju i krizu na svim nivoima, Amerika ne smije dozvoliti da se US open ne odigra u svom punom sjaju i kapacitetu, što znači i dolazak Novaka Đokovića koji je tri puta krunisan na US openu. Novak ne predstavlja nikakvu bezbjednosnu prijetnju, jedan je od najzdravijih ljudi na svijetu zbog svog disciplinovanog života i služi kao uzor i inspiracija milionima širom svijeta. U interesu je Amerike da najveći turnir svijeta ugosti i najboljeg igrača svijeta, posebno što je upravo osvojio sedmi Vimbldon u Londonu - poručio je Jovanović, koji je 22. jula posla pismo predsjedniku SAD Bajdenu.

Olga Ravasi, predsjednik i osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse ističe da su dalje u komunikaciji sa republikanskim kongresmenom Klaudijom Teni i njenim timom, kao i da se ona jako zauzela da kontaktira Bajdena i predloži eventualnu proceduru u Kongresu. Također, postoje kontakti i sa kongresmenom Frankom Mrvanom, koji je demokratski član srpskog korpusa i u čijem je distriktu veliki broj srpsko-američkih glasača.

Podsjetimo, US open je na programu od 29. avgusta do 11. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.