US OPEN

Uprkos porazu Nadal može do prvog mjesta na ATP listi

Nadal nikako nije uspijevao naći rješenje za trenutno 26. igrača svijeta na US Openu i na kraju je pošteno priznao da mu je protivnik bio bolji

Rafael Nadal poražen na US Openu. AP

S. S.

6.9.2022

Neočekivano je slavnog Španjolca pobijedio Amerikanac Frensis Tijafo (Frances Tiafoe) 6:4, 4:6, 6:4, 6:3 koji je tom prilikom izjednačio svoj najbolji dosadašnji rezultat na Grand Slam turnirima (četvrtfinale je igrao na Australijen Openu 2019.).

Nadal nikako nije uspijevao naći rješenje za trenutno 26. igrača svijeta na US Openu i na kraju je pošteno priznao da mu je protivnik bio bolji.

"Odigrao sam loš meč"

- Šta je presudilo u meču? Odgovor je lagan, ja sam igrao loš, a on dobar meč. Nisam bio u stanju držati visok nivo tenisa duže vrijeme. Nisam bio brz u kretanju, uspijevao je vrlo rano uhvatiti lopticu, a ja ga nisam uspijevao odgurati dalje. Moje razumijevanje igre i udarci ovoga puta nisu bili dobri, bili su slabi. Svaka čast za njega, bio je bolji od mene - kazao je Nadal nakon meča odigranog pod krovom.

Nije htio tražiti izgovore, iako kaže da nije imao idealnu pripremu za turnir.

Ima šanse da bude najbolji

-  Šta bi bilo da se nisam ozlijedio. Možda bih osvojio Vimbldon, možda neke druge titule. To je sve dio karijere. Puno je puta išlo dobro, ponekad neočekivano kao u Australiji i na Roland Garosu. Naravno da pripreme nisu bile idealne, ali bilo je situacija kada isto nisu bile idealne pa sam osvojio. Ne možemo tražiti izgovore, moramo biti dovoljno samokritični jer je to jedini način da se napreduje. Igrao sam u osmini finala protiv igrača koji je bio bolji od mene. Zato sada idem na avion i vraćam se kući - dodao je Nadal.

Uprkos ispadanju u osmini finala Nadal i dalje ima šanse od ponedjeljka postati najbolji tenisač svijeta. To će se dogoditi ukoliko Kasper Rud (Casper Ruud) ili Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) ne stignu do finala US Opena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.