OSVAJAČ US OPENA

Alkaraz: Nadam se da ću godinama biti prvi na svijetu

Sjajni Španac postao najmlađi koji je ikada zasjeo na tron

Alkaraz: Uspio sam da prevaziđem sebe. AGENCIJE

A. V.

12.9.2022

Španski tinejdžer Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) u nedjelju je pobjedom nad Kasperom Rudom (Casper Ruud) u finalu US opena (6:4, 2:6, 7:6, 6:3) osvojio svoj prvi grend slem, a ujedno došao do prvog mjesta ATP liste, postavši najmlađi ikada kojem je to pošlo za rukom.

Na konferenciji za medije poslije najveće pobjede dosadašnje karijere izjavio je da je ostvario san koji je imao otkad je počeo da se bavi tenisom i da planira da na prvoj poziciji ostane mnogo sedmica.

- Mislim da sam tokom ove dvije sedmice uspio da prevaziđem sebe. Odigrao sam neke sjajne mečeve, bio je to visok intenzitet tokom dvije sedmice, a nikada ranije nisam uradio tako nešto. Veoma sam sretan. Nikad nisam mislio da ću postati prvi igrač svijeta sa samo 19 godina, sve se dogodilo tako brzo. O tome sam sanjao otkad sam bio dijete, kada sam počeo da se bavim tenisom. Poslije Sinsinatija i Toronta sam pomalo izgubio radost igranja, osjećao sam pritisak. Nisam se osmjehivao na terenu, a onda sam shvatio da treba da uživam u tenisu jer ga ja mnogo volim. Uživam u ovom trenutku, ali sam i dalje ‘gladan’. Ne želim ovdje da stanem. Nadam se da ću na ovoj poziciji ostati mnogo sedmica, nadam se i mnogo godina. Osjećaj je sjajan i borit ću se da ga što duže zadrži - izjavio je Alkaraz, kojem je ovo bila 51. pobjeda na ATP turu u sezoni, po čemu je rekorder.

- Kada sam osvojio turnir u Majamiju, postalo mi je jasno da mogu da se domognem vrha ATP liste – tada sam bilježio sjajne pobjede u nizu i dobio sam samopouzdanje. Pisali su mi mnogi poslije ove titule, vidio sam i poruku od Nika Kirjosa (Nick Kyrgios), ali iskreno, još nisam stigao da je pročitam - kazao je 19-godišnji Španac.

Alkaraz je 28. igrač koji je došao do prvog mjesta plasmana tenisera, šesti aktivni. Od igrača na Turu prvo mjesto su prije njega držali Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer (Roger), Endi Marej (Andy Murray) i Danil Medvedev.

Novinari su konstatovali da Španija sada ima dvojicu aktivnih grend slem šampiona.

- Rafa ima 22 titule, a ja jednu. Sada je moj red - rekao je mladi teniser.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.