OPROŠTAJNI NASTUP

Federer na Lejver kupu samo u parovima

Švicarac nije u stanju igrati pojedinačne mečeve

Federer trenirao s Cicipasom. TWITTER

A. V.

21.9.2022

Rodžer Federer (Roger) će u svom oproštajnom nastupu, predstavljajući Evropu na Lejver kupu u Londonu, igrati samo u konkurenciji parova, a ne i u pojedinačnoj konkurenciji.

Legendarni 41-godišnji švicarski teniser je u razgovoru za švicarske medije otkrio da je seletkora evropskog tima Bjerna Borga (Bjorn) zamolio da ga prijavi samo za mečeve parova u obračunu reprezentacija Evrope i Svijeta koji će biti održan od petka do nedjelje u londonskoj O2 Areni.

- Bilo je jasno da ne mogu igrati pojedinačne mečeve - rekao je Federer, dodajući da je to bio razlog zašto nije bio u mogućnosti karijeru završiti nastupom na domaćem ATP turniru u Bazelu sljedeći mjesec.

Tako će njegov posljednji meč u pojedinačnoj konkurenciji ostati četvrtfinalni poraz od Poljaka Huberta Hurkača (Hurkacz) na prošlogodišnjem izdanju Vimbldona, turnira na kojem je osvojio osam od svojih 20 grend slem naslova. Federer je u karijeri odigrao 1526 pojdinačnih mečeva na razini ATP Tura, na grend slem turnirima te U Dejvis kupu i na olimpijskim igrama, a ostvario je 1251 pobjedu uz 275 poraza.

- S obzirom na format Lejver kupa, vjerujem da mogu odigrati parove u petak. Pitao sam Bjerna Borga slaže li se s tim. Odgovorio mi je da će biti poput sna vidjeti me još jednom na teniskom terenu. Pokušat ću - rekao je Federer te dodao da "vjerojatno nikada neće otkriti prirodu povrede koljena" koja ga je prisilila na odlazak u igračku penziju, jer je to "njegova privatna stvar".

Švicarac je otkrio da je u ponedjeljak i utorak trenirao sa Stefanosom Cicipasom (Tsitsipas) te da je bio "ugodno iznenađen razinom svoje igre".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.