IKONA TENISA

Federer otkrio šta će raditi nakon završetka karijere

Ono što jeste prelomio za sada jeste obradovalo navijače

S. S. / Nova.rs

Rodžer Federer: Odlazi u penziju

Foto: AGENCIJE


Jedno od velikih teniskih pitanja je šta će Rodžer Federer raditi od subote, kada će i zvanični biti u igračkoj penziji. Za sada to ne zna ni on, ali je djelimični odgovor već dao.

Federer se nalazi na važnoj raskrsnici, ali odluku još uvijek nije donio. Ipak, ono što jeste prelomio za sada jeste obradovalo navijače.

Za razliku od mnogih velikana neće se potpuno udaljiti od tenisa, neće odlučiti da sada nadoknadi sve što mu je u privatnom životu nedostajalo do ovog momenta.

- Samo želim da navijači znaju da neću biti duh, smiješno je jer sam pričao sam sa Bjonom Borgom prije početka turnira i rekao mi je da se nije vratio na Vimbldon 25 godina. To boli na neki način svakog teniskog navijača, mislim potpuno je razumljivo njegov život, njegovi razlozi, ali mislim da ja neću biti takav tip.

Kratkoročno jasan

Tenis mi je dao previše, bio sam oko ove igre predugo, zaljubio sam se u previše stvari, volim da vidim ljude opet. I to želim da navijači znaju, vidjet ćete me opet, samo nikada više kao igrača. E sad, šta ću raditi, koja će mi uloga biti to još ne znam, ali još ću razmisliti o tome - rekao je Federer.

To je ono dugoročno, a kratkoročno je bio još jasniji.

- Nisam zadovoljan, ali sam sretan zbog odluke da završim karijeru. Znam da je to prava, prošlo je par mjeseci, bilo je stresno da ne procuri jer su svi stalno pitali kada se vraća Rodžer, kakva su mu koljena. Čitat ću mnogo stvari koje ste pisali, televizijski sadržaj koji ste pravili. Dobro je što sam rekao u četvrtak jer su ljudi mogli da dođu u London, od tada sam samo trenirao. Proveo sam vrijeme sa djecom, sa svakodnevnim životom. Želim to da uradim, da se vidim sa svima, a onda da odem na odmor sa porodicom. Savršen je trenutak da pričam sa Mirkom i sa Lejver kup timom da vidimo šta ćemo dalje - rekao je Švicarac i tako potvrdio da je vrijeme da vidi kakvu su sliku mediji pravili o njemu prethodnih godina.

Niko donedavno nije zapravo očekivao da će Federer postati trener, djelovalo je da je preveliki egocentrik da bi mogao da savjetuje nekog drugog, a onda se pojavio snimak njegovog razgovora sa Nadalom . Sada je dobro što Federer neće potpuno nestati sa ATP tura, što uostalom niko nije ni htio da se desi, ali nije bilo očekivano da će Federer razmatrati da bude sve od direktora, preko čelnika ATP-a, pa sve do trenera…

Ima trenerski njuh

Dakle, od pozicije direktora turnira, sve do trenera sve opcije su otvorene za Švicarca. Ipak, bilo bi čini se najprirodnije da se Federer posveti treniranju jer rijetko ko bi mogao nekome da udijeli bolje savjete od čovjeka koji je osvojio 103 titule (20 grend slem trofeja) i koji je potukao sve moguće rekorde koji su postojali prije njega.

Da ima taj trenerski njuh vidjeli smo upravo na Lejver kupu  kada je u jednom trenutku prišao do Rafaela Nadala svog višegodišnjeg rivala na terenu i najvećeg protivnika u karijeri i posavjetovao mu je nekoliko stvari.

Jedna rečenica se tu posebno istakla.

- Znaš, spin, slajs, više ovoga… Kao u starim danima?, rekao je Federer Nadalu tokom jednog minuta odmora, a onda sam odšetao.

Znao je da Nadalu nije potrebno više od toga osim da ga malo smiri i jeste to nije bio turnir na nivou grend slema, ali nema sumnje da bi svako volio da u tim momentima čuje savjet Federera. Znate, ako ništa drugo, da je toliko puta u karijeri donio prave odluke, pa sada ne bi trebalo da bude pogrešne.

Federer će svakako ostati u tenisu, a ostaje da se vidi šta bi želio da radi jer djeluje da u ovom trenutku može da bira posao (čak i nečiji tuđi). Brzo će odlučiti šta je njegov životni poziv, piše Nova.rs.

Više o temi Roger Federer

LIČNOST DANA
Rodžer Federer: Oproštaj u dublu s Nadalom

Više o:

Roger Federer ATP
NA VRH

Podijeli članak na