PRVA TENISERKA SVIJETA

Švjontek u polufinalu završnog WTA turnira

Poljakinja uoči posljednjeg meča osigurala prvo mjesto u grupi "Trejsi Ostin"

Švjontek: Savladala Garsiju. TWITTER

Piše: A. V.

4.11.2022

Najbolja teniserka svijeta, Poljakinja Iga Švjontek (Swiatek), i u drugom je nastupu na ovogodišnjem završnom WTA turniru u američkom Fort Vortu došla do uvjerljive pobjede svladavši Francuskinju Karolin Garsiju (Caroline Garcia) sa 6:3, 6:2 te tako uoči posljednjeg meča osigurala plasman u polufinale s prvog mjesta u grupi "Trejsi Ostin".

Za razliku od nje, mlada domaća nada Koko Gojf (Coco Gauff) je izgubila sve izglede za plasman u polufinale porazom od Ruskinje Darije Kasatkine koja ju je savladala sa 7:6 (6), 6:3.

Kasatkina i Garsija će u međusobnom dvoboju odlučivati o tome koja će se od njih dvije s drugog mjesta plasirati u polufinale, dok će Švjontek protiv Gojf tražiti put prema trećoj pobjedi.

U grupi "Nensi Riči" tri teniserke imaju mogućnost za plasman u polufinale uoči posljednjeg kola. U svim kombinacijama je ime Grkinje Marije Sakari (Sakkari), a ko će biti druga polufinalistica iz te grupe ovisit će o ishodima mečeva trećeg kola.

U najlošijoj poziciji je Amerikanka Džesika Pegula (Jessica) koja je bez pobjede u prva dva meča i prolaz joj jamči samo trijumf u dva seta protiv Bjeloruskinje Arine Sabalenke, uz uvjet da i Sakkari u dva seta savlada Ons Žaber (Jabeur).

Tunižanka je u najboljem položaju, jer joj pobjeda u dva seta jamči prolaz, a uz pobjedu u tri seta može ispasti samo ako Sabalenka u dva seta bude bolja od Pegule.

Sve će biti mnogo jasnije već nakon prvog meča, koji će započeti u 21.30 sati po srednjeevropskom vremenu, a u njemu će se sastati Pegula i Sabalenka, a nakon njih će na teren Sakari i Žaber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.