PRVI GREN SLEM SEZONE

Đoković imao sreće na žrijebu: Izbjegao nekoliko mina na Australijan Openu, kada je moguć duel s Nadalom

Srbijanski teniser juri svoj 10. naslov u Melburnu

Đoković: Sedam rivala na putu do trona. AP

E. Ć.

12.1.2023

Održan je žrijeb parova prvog Gren slema sezone Australijan opena, a Novak Đoković je imao sreće. On je bio četvrti nosilac na žrijebu u kojem je izbjegao nekoliko mina. 

Đoković juri svoj 10. naslov u Australiji, a na tom putu će mu stajati sedam rivala. U prvom kolu as iz Srbije će igrati protiv Roberta Karbaljesa Baene, dok će u drugom kolu nasuprot njega stajati Ugo Delen ili kvalifikant.

U trećoj rundi srbijanski teniser bi trebao igrati sa Aslanom Karačevim ili Laslom Đereom. U osmini finala bi ga mogli čekati Aleks de Minor, Grigor Dimitrov ili Pablo Karenjo-Busta. Žrijeb za Đokovića tek se zakuhava u četvrtfinalu, gdje bi on mogao da igra protiv Andreja Rubljova, koji nikada nije igrao ovu fazu takmičenja na Gren slemu. Potencijalni duel u četvrtfinalu je i mladi Holger Rune, a moguća mina je domaći teniser Nik Kirjos.


U polufinalu bi Đoković mogao igrati protiv Kaspera Ruda. Teniser iz Srbije se našao u lakšem dijelu kostura, jer je u njegovom dijelu žrijeba najbolje rangirani igrač upravo Rud, dok su na drugoj strani Rafael Nadal, Danilo Medvedev i Stefanos Cicipas.

Ukoliko bi Đoković osvojio Australijan Open, postao bi tek drugi teniser koji ima deset ili više titula na nekom od Gren slemova, a također bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na vrhu vječne liste po broju osvojenih najjačih turnira (22). 

Podsjetimo, BiH neće imati predstavnika u Melburnu, jer je Damir Džumhur ispao u 2. kolu kvalifikacija. Inače, Australijan Open se igra od 16. do 29. januara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.