Bilal Šuman zvanično predstavljen kao novi selektor Rukometne reprezentacije BiH

Vodit će pet selekcija

A. Č.

Bilal Šuman danas je i zvanično predstavljen kao novi selektor muške Rukometne reprezentacije BiH.

Legendarno desno krilo zamijenit će na kormilu Dragana Markovića koji je vodio bh. selekciju prethodnih pet godina.

Ovu odluku donio je Izvršni odbor RSBiH na sjednici u Mostaru, a novi šef državnog tima dobio je jednoglasnu podršku čelnika Saveza.

On će voditi pet selekcija, omladinske i onu najbolju A reprezentaciju.

- Radi se o pet selekcija (U16, U18, U21, selekcija igrača iz Premijer lige koja se treba formirati i A selekcija). Želimo proširiti broj igrača od 28 do 30 igrača. Želimo napraviti zdravu konkurenciju i plasirati se na velika takmičenja. Mislim da BiH u narednom periodu može izboriti plasman na veliko takmičenje. Pozvat ću oko 14 igrača koji su bili ranije, ali i koji nisu bili tu. Oni će se pridružiti kosturu ekipe koji je već tu. Želim totalnu sportsku reformu na ovom planu. Želimo pratiti sve omladisnke selekcije od 16 do 21 godine. Tražit ćemo da ti igrači budu obrazovani ljudi i kompletne ličnosti, a ne samo sportisti - kazao je Šuman.

Novi selektor želi organizirati što češća okupljanja omladinskih selekcija koja će igrati turnire sa zemljama iz Skandinavije.

- Želimo praviti profesionalan i odgovoran tim te konstantan tim. Želimo da se svako osjeća dijelom ekipe kako bi napravili respektabilan tim za ono što nam dolazi. Planiramo minimalno pet puta godišnje okupljati omladinske selekcije i dogovarati utakmice sa omladinskim selekcijama skandinavskih zemalja. Želimo stvoriti novu rukometnu kulturu gdje ćemo pokušati raditi sa svim igračima i napraviti veliku bazu podataka gdje ćemo uvezati sve selekcije. Sve utakmice i treninzi moraju biti analizirani. Odrastao sam u rukometnom svijetu Danske i to je sistem koji koriste skandinavske zemlje. Ovo što ćemo primijeniti dat će rezultat - poručuje Šuman.

Pažnja će se posvetiti i edukaciji trenera, kao i osnivanju akademije za igrače. Govoreći o novcu, Šuman kaže da će naš Savez imati pomoć zbog njegovih poznanstava.

- Novac je pokretač svega. Sa kontaktima koje posjedujem sva ta okupljanja će biti na trošak Rukometnog saveza Danske, kluba Kolding ili nekog drugog izvora - kazao je selektor.

Na pitanje o šansama za plasman na Evropsko prvenstvo 2018. godine, Šuman odgovara: "U grupi smo sa Španijom, Austrijom i Finskom. Važno je da od ovog dana ulazimo sa ogromnim respektom prema svakoj ekipi. Želimo jak kolektiv. Mi još uvijek nemamo kalibar igrača kao što su Duvnjak, Hansen ili Karabatić, ali zato moramo graditi jak kolektiv, želju, volju i htjenje. Najveća borba će biti između nas i Austrije u kojoj 80 posto igrača reprezentacije igra u Bundesligi. Svaki gol će bitno utjecati da li ćemo ići na Evropsko prvenstvo 2018. ili ne." Selektor sa sobom dovodi i kompletan novi stručni štab.

- Sa mnom u stručnom bit će moj prvi saradnilk koji će imati i Zdenko Grbavac, trener Izviđača iz Ljubuškog. Tu će biti i Bojan Jolić koji će biti odgovoran za sve selekcije. Imat ćemo i kondicionog trenera koji će biti i zadužen za omladinske selekcije. Imat ćemo novog masera i fizioterapeuta te doktora koji je već tu - kazao je Šuman.

Budući PR reprezentacije bit će Ismir Ćosić. Šuman je za bh. reprezentaciju odigrao 32 utakmice, a postigao je 124 gola. U karijeri je nastupao za Pelister iz Bitolja (Makedonija), Barakaldo Bilbao (Španija) i danske klubove Aarhus i Kolding. Bilal bi trebao biti karika koja nedostaje reprezentaciji, obećavajuća simbolika. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj počinju 2. i 3. novembra kada naš tim igra u gostima protiv Španije. Kvalifikacije završavaju 17. i 18. juna utakmicom protiv Austrije.

Bilal Šuman će biti 9. po redu selektor rukometne reprezentacije BiH (Vojislav Rađa jedini u dva mandata bio selektor).

Prije njega ovu funkciju obavljali su: Senad Fetahagić 1993.-1999., Sead Hasanefendić 2000. - 2002., Abaz Arslanagić 2002.- 2003., Jasmin Mrkonja 2003.- 2004., Kasim Kamenica 2004.- 2005., Vojislav Rađa 2005.- 2006., Halid Demirović 2006.-2009., Vojislav Rađa 2009.- 2011., Dragan Marković 2011.-2015.

Prije dvije godine izbacivanjem velikog Islanda u baražu izborili su bh. rukometaši prvi plasman na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Kataru 2015. godine. To je najveći uspjeh u historiji naše reprezentacije i po tome će se pamtiti era Dragana Markovića.

NA VRH

Podijeli članak na