SPORT

PSG može kupiti Neymara za 222 miliona eura a da ne prekrši finansijski fair play

Avaz.ba

26.7.2017

Još jedan dan prolazi, a Neymar se ne oglašava. 

Ni glasa od Brazilca te se ne zna da li zaista razmatra ponudu PSG-a, i je li spreman napustiti Barcelonu. Ugovor mu traje do 2021. godine, ali odštetna klauzula iznosi fiksnih 222 miliona eura, što je PSG voljan platiti.

I dok je fudbalski svijet pa i njegovi glavni protagonisti poput Mourinha, Kloppa, Bayerna, Barcelone... u nevjerici da ni taj astronomski iznos više nije prepreka u kupovini jednog fudbaler mnogi su se zapitali kako taj transfer neće prekršiti finansijski fair play.

Prema Uefi, FFP je uveden "zbog napretka finansijskog zdravlja evropskog klupskog fudbala."

Uveden je 2010. godine, i izum je Michela Platinija kako bi se klubovi prestali prekomjerno zaduživati i time riskirati bankrot. Bayern je napao PSG i rekao da je platiti 222 miliona eura za igrača znak slabosti te da loše radite.

Ukratko, klubovi moraju "dokazati da su sve podmirili". Ako nisu, mogu biti izbačeni iz natjecanja.

U trogodišnjem razdoblju klubovi smiju potrošiti samo pet miliona eura više nego što u tom razdoblju zarade. Ipak, trenutni limit je, jer se smanjuje postepeno, 30 miliona eura, još samo za ovu sezonu.

PSG ne samo da je spreman platiti Neymarovu klauzulu nego mu nudi petogodišnji ugovor s godišnjom platom od 30 miliona eura, plus 40 miliona bonusa njegovom ocu i menadžeru Neymaru Santosu Senioru.

Po pravilima FFP, plate igračima ne smiju prelaziti 70 posto prihoda kluba. U slučaju PSG-a, 54 posto od prihoda iz 2016. išlo je na plate igrača. 

I čak uz Neymarovu plaću, što klub košta bruto 60 miliona eura, taj postotak neće preći 65 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.