SPORT

Ne troši samo Milan: Francuski gigant se vraća na vrh, doveli su i Baccu

Avaz.ba

27.7.2017

Polako ali sigurno, Marseille se vraća u elitu francuskog fudbala i u sezoni koja je ispred njih trebali bi se vratiti u borbu za Ligu prvaka. 

Renovirali su stadion što ih je skupo koštalo, upali u goleme finansijske probleme i cijelih nekoliko godina su bili orijentirani samo na prodaju igrača, ali u ovom prelaznom roku potrošili već su potrošili 45 miliona eura i grade konkurentnu ekipu.

U dobra najgore krize prodavali su sve, pa čak i legendu kluba Stevea Mandandu, koji je otišao u Crystale Palace. 

Ipak, sada su ga vratili za tri miliona eura i on će opet biti kapiten svog kluba. Lijepa je to priča za Marseille i navijače, a uz to opet će imati veliku sigurnost i rutinu na golmanskoj poziciji.  Odbrambenu liniju pojačali su izuzetno iskusnim francuskim reprezentativcem Adilom Ramijem koji je posljednje dvije sezone proveo u Sevilli, a igrao je još za Milan, Valenciju i Lille u kojem je izgradio ime. Sjajno je to pojačanje koje će donijeti iskustvo i mirnoću u zadnju liniju, a platili su ga samo šest miliona eura. 

Iz Italije im se vratio Lucas Ocampos, lijevo krilo, a on je polovicu sezone proveo na posudbi u Genoi, a polovicu u Milanu. Skupio je iskustvo i očekuje se da bude džoker s klupe jer je Marseilleova prva postava gotovo pa definirana, ali time ćemo se baviti pred kraj teksta. Prije dvije godine usred najveće krize kada su rasprodavali sve otišao je i najveći talent kluba, Florian Thauvin i to u Newcastle. Nije se tamo snašao pa se vratio na posudbu u Marseille, a onda eksplodirao prošle sezone i zabio 15 pogodaka. Radi se o izuzetno vještom veznjaku koji može igrati na više pozicija. Uspjeli su ga otkupiti za 11 miliona eura i sada je opet samo njihov i uz Dimitrija Payeta glavni pokretač i kreator ekipe.

Za defenzivni dio ekipe doveli su još jedno jako veliko pojačanje, a radi se o brazilskom reprezentativcu Luizu Gustavu koji je iz Wolfsburga stigao za 10 miliona eura. Svi znamo o kakvom se tipu igrača radi, destruktivnom veznjaku koji čuva leđa i pomaže stoperima i izuzetno je zahvalan igrač. Ima ogromno iskustvo i sjajno će zatvarati prostor iza kreativaca kojih ne nedostaje u ekipi i zbog toga je izrazito važan. 

U napad su za sada uložili 15 miliona eura, ali apsolutno su pogodili. Doveli su Valerea Germaina iz Monaca za osam miliona, igrača koji je bio zlatna zamjena prošle sezone u kojoj je zabio deset golova. U sve tri prijateljske utakmice u kojima je nastupio u pripremnom periodu za Marseille postigao je po pogodak.

Sjajnim se pokazao i drugi kupljeni igrač, Clinton N'Jie koji je prošlu sezonu proveo kod njih na posudbi iz Tottenhama i u 22 utakmice postigao četiri pogotka. On je otkupljen za šest miliona eura, a zabio je već dva pogotka u pripremnim utakmicama. Ipak, radi se o igraču koji će biti zamjena za Germaina i igrača koji će biti najveće pojačanje Marseillea ovog ljeta, Carlosa Baccu.

Jasno je kako će Milan prodati svog napadača i dovesti Kalinića ili Belottija ili možda obojicu, a jučer su italijanski mediji pisali kako je Bacca napustio kamp Milana zbog realizacije ovog transfera koji će biti vrijedan između 15 i 20 miliona eura i zaokružit će potrošenih 65 miliona. On će imati ulogu čistog golgetera kojemu će šanse stvarati Payet i Thauvin, a ekipi bi se trebao pridružiti u sljedećih nekoliko dana, piše germanijak.hr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.