SPORT

Neymar ne ide nigdje?! UEFA najavila istragu protiv PSG-a zbog transfera Brazilca

Avaz.ba

31.7.2017

PSG se navodno sprema pokrenuti Neymarovu klauzulu koja iznosi 222 milijuna eura, a Uefa je najavila da će, ako se to uistinu dogodi, istražiti posao kako bi se uvjerili da on ne krši financijska pravila.

PSG je 2014. godine već kažnjen sa 60 miliona eura zbog kršenja fair-playa, a i predsjednik La lige Javier Tebas i Barcelonin šef Josep Maria Bartomeu su uvjereni da je nemoguće izvršiti taj transfer bez kršenja pravila.

"PSG mora poštovati financijski fair-play kao i svaki drugi klub u Evropi. Moraju dokazati da nemaju gubitke veće od 30 miliona eura unutar posljednje tri godine," rekao je španjolskoj novinskoj agenciji EFE Uefin glavni čovjek za financije Andrea Traverso.

"Potencijalni transfer Neymara u PSG bi uticao na klupsku ekonomiju još puno godina. Ali teško je ocjenjivati ovakav transfer unaprijed jer još uvijek ne znamo planove francuskog kluba. Oni bi mogli prodati neke igrače za sličnu ili veću cijenu. Tek nakon transfera možemo napraviti kalkulacije i uvjeriti se da su pravila ispoštovana."

"Bez obzira na to hoćemo li primiti pritužbu, svakako ćemo raspravljati o detaljima transfera kako bismo se uvjerili da su pravila ispoštovana. A prijašnji slučajevi će se također uzeti u obzir kod donošenja potencijalnih sankcija. međutim, nema smisla spekulirati o tome jer nemamo otvoreni slučaj."

"Klubovi su svjesni pravila. Činjenica da je dug evropskih klubova od 1.7 milijardi eura iz 2011. godine pao na manje od 300 miliona eura je pokazatelj da su pravila imala pozitivan uticaj na stabilnost i održivost evropskog nogometa," završio je Traverso.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.